Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 Älä osta mitään -ilotulitus

Näilläkin nettisivuilla on kerrottu, että viime viikon perjantaina vietettiin Älä osta mitään –päivää. Päivän tarkoituksena on pohtia kuluttamisen varjopuolia ja jatkuvasti kasvavan kulutuksen mielekkyyttä. Kuten tunnettua, ihmisten suuri määrä ja holtittomat kulutustottumukset uhkaavat maapallon kestokykyä.

Ostamattomuus on päivänsä ansainnut. On todellakin syytä olla edes yksi päivä ostamatta turhuuden markkinoilta ja pohtia, miten voisi kuluttaa vähemmän tai järkevämmin.  Kun kauppojen sunnuntaiaukiolo nyt Suomessakin toteutuu, meillä riittää vuodessa yllin kyllin muita päiviä tarpeettomienkin tavaroiden ostamiseen.

Järkytykseni oli suuri, kun juuri Älä osta mitään –päivänä törmäsin Raahen keskustassa joulukadun ja joulukaupan avaukseen ja mitä suurimpaan kaupankäynnin juhlaan, ilotulitukseen ja muuhun markkinahumuun. Joulukaupan avauksen ajoituksella tehtiin pilkkaa harkitsevalle kuluttamiselle, kun avaus sijoitettiin kuluttamisen kritiikin teemapäivälle.

Kuluttamisella on toki hyvätkin puolensa. Maamme hallitus kehottaa meitä kuluttamaan ja torjumaan siten lamaa. Kuluttaminen pyörittää talouselämän pyöriä ja edistää työllisyyttä. Asian varjopuolena on, että ne ihmiset, joilla on eniten varaa kuluttamiseen, eivät löydä kuluttamiselle järkeviä kohteita eikä heidän kuluttamisensa siten välttämättä kestävää kehitystä edistä. Ne taas, joilla raha ei tahdo riittää ruokaan ja asuntoon, eivät voi itse juuri kulutustottumuksiinsa vaikuttaa, koska ihmisen on joka tapauksessa syötävä ja näin kylmässä maassa asuttavakin jossakin.

Kulutuskykyiset voisivat torjua lamaa kestävälläkin tavalla. Nyt olisi sopiva aika hankkia vaikka ilmalämpöpumppuja ja säästää jatkossa lämmitysenergiaa. Voisimme myös edistää kestävän energiantuotannon kehittämistä ostamalla seinille ja katoille aurinkopaneeleja, vaikka ne ovatkin vielä nyt turhan kalliita. Näin edistäisimme alan teknologiaa ja aurinkosähkön hintakilpailukyky tulisi entistäkin lähemmäksi. Vauraimmat voisivat maailmaympärimatkustelun sijaan ostaa sähköautoja ja antaa vauhtia kestävälle liikenneteknologialle. 

Hyvä palvelu ei kuluta luonnonvaroja yhtään enempää kuin huono palvelu ja voisimme ostaa laadukkaampia palveluja, vaikka ne olisivat kalliimpia. Voisin esimerkiksi valita kalleimman mahdollisen hiustenleikkaajan, jos minulla olisi tukka.  Ymmärrettävistä syistä minä en kuitenkaan voi torjua lamaa juuri tällä tavalla. Voisin kuitenkin ostaa ravintolassa kallistakin hyvää ruokaa, jos sellaista olisi saatavilla.

Raahen kaupungissa on jo vaihdettu pieni osa katuvalaistuksesta LED-valaisimiin. Kestävää kulutusta olisi vaihtaa saman tien kaikkiin katuvaloihin LEDit. Olen lukenut, ettei tämä vähällä onnistu, koska yhden lampun vaihtaminen maksaa kuulemma 200 euroa.  Kuvittelisin, että kahdella sadalla eurolla nosturiauto ja kaksi henkilöä voivat tehdä vähintään tunnin ajan töitä. Lampun vaihtaminen on vaativaa puuhaa, koska se vie kokonaisen tunnin.

On laskeskeltu, että Raahen kaupungin sähkölasku pienenisi sata tonnia, jos kaikkiin kaupungin kymmeneentuhanteen katulamppuun laitettaisiin LEDit.  Tämä maksaisi kuitenkin pari miljoonaa euroa, 200 euroa kappaleelta, eikä homma siten houkuttele päättäjiäkään. Tilanne muuttuisi aivan toiseksi, jos kaupungin lyhtypylväskomennuskunta pystyisi vaihtamaan esimerkiksi kolme lamppua tunnissa, jolloin vaihto kannattaisi tehdä vaikka velkarahalla.

UAT

Kirjoittaja ihmettelee itsekin usein, miksi hänen periaatteellinen viisautensa ei johda käytännön toimiin.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE