Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 Monopoli puksuttaa

Viime viikolla kirjoitin, miten Alma Media sai painetun tiedonvälityksen monopolin Raahen seudulla, kun Pookisanomat lakkautettiin.  Jo tällä viikolla nähtiin, miten onnistunut tuo ratkaisu oli. Enää Alma Median omistaman Raahen Seudun ei tarvitse pelätä, että joku kilpailija uutisoi asiatietojen pohjalta, joten Raahen Seutu voi omassa uutisoinnissaan heittää suhteellisuudentajun romukoppaan ja luopua järjen käytöstä.

Tiedämme hyvin, että vahingonilo on puhtainta ja aidointa iloa, mitä suomalainen voi kokea. Niinpä Raahen seutu julkaisi tämän viikon maanantaina lukijoittensa ilahduttamiseksi uutisen, jonka mukaan Raahen kaupunginvaltuutettujen tulot ovat romahtaneet 41 667 eurosta vuonna 2007 niinkin alas kuin 23 457 euroon vuonna 2008. Uutinen oli varmasti hyvin miellyttävä kaikille lukijoille, jotka suhtautuvat kielteisesti politiikkaan ja poliitikkoihin ja lisää mielihyvää lukijoille tuotettiin kertomalla, että pienistä tuloistaan huolimatta valtuutetut maksoivat veroja peräti 57 prosenttia tuloistaan.

Uutisessa kerrottiin kokoomusvaltuutettujen tulojen olevan keskimäärin 50, keskustalaisten 48 ja demarien 40 tuhatta euroa. Jotta kaikkien valtuutettujen tulojen keskiarvoksi saataisiin mainittu 23459 euroa, täytyisi muiden valtuutettujen tulojen olla reilusti miinusmerkkisiä eli negatiivisia. Raahen Seudun riemastuttavaa uutisointia tällainen epäloogisuus ei mitenkään häiritse.  Jouduin itse selvittämään Raahen nykyvaltuutettujen tulot ja totesin niiden olleen v. 2008 keskimäärin n. 39 500 euroa.

Todellakin Raahen kaupunginvaltuutettujen tulot olivat v. 2008 pienemmät kuin v. 2007. Uutisen mukaan tulot olivat romahtaneet 44 prosenttia, mutta todellisuudessa vain viisi prosenttia.  Viiden prosentin tulojen pudotus ei kuitenkaan olisi ollut kovin mielenkiintoinen uutinen, joten lehdessä ilmeisesti pääteltiin, että on pakko kertoa tulojen pudonneen paljon enemmän.

Uutiseen liittyvässä kaaviokuvassa on tilastoitu perussuomalaisten valtuutettujen tulot, vaikka v. 2008 Raahen valtuustossa ei ollut ainoatakaan perussuomalaista. Niinpä lukijalle jätettiin vihje, joka johti oivallukseen, ettei jutussa tarkasteltukaan vuoden 2008 valtuutettujen tuloja, vaan nykyisten valtuutettujen tuloja viime vuodelta.

Uutisessa kerrottiin, että valtuutetut ovat köyhtyneet. Tosiasiassa tarkastelun kohteena eivät ole samat henkilöt kuin v. 2007, koska Raahen 43 valtuutetusta peräti 17 vaihtui viime lokakuun vaaleissa. Niinpä ei voi puhua valtuutettujen köyhtymisestä, kun vain 60 prosenttia tarkasteluryhmästä on samoja henkilöitä. Valtuutetut tuskin ovat yleisesti köyhtyneet ja todellisuudessa vähäinen keskitulojen aleneminen voi johtua siitä, että uudet valtuutetut tienaavat vähemmän kuin kauemmin valtuustossa istuneet.

Hyvästä yrityksestä huolimatta Raahen Seudun uutisessa oli jotain todenperäistäkin. Tieto Pyry Suonsivun tulojen alenemisesta yli sadastatuhannesta alle neljäänkymmeneentuhanteen euroon pitää paikkansa, sillä olen kuullut Pyryn siirtyneen pikku hiljaa jokseenkin päätoimiseksi poliitikoksi sen jälkeen, kun hänestä tuli Raahen keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Pyryllä onkin todella vaativa ja aikaa vievä homma kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Tärkeimpänä ajankohtaisena ongelmana Pyryllä on estää kaupungin virkamiesjohdon tähän asti älyttömimmän suunnitelman toteutuminen. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen haluaa antaa Raahen seudun ammatillisen koulutuksen järjestämisessä kaiken päätösvallan oululaisille. Pyryllä on täysi työ estää katastrofi, sillä kaupunginjohtaja hoksasi viime kesäkuussa perustella ehdotustaan toiveajattelulla ja fantasioilla. Toiveissa ja haaveissa eläminen on valtuutetuille mukavaa ja Pyryllä on tekemistä valtuutettujen herättelemisessä faktojen tajuamiseen.

UAT

Kirjoittaja lukee mielellään fantasiakirjallisuutta, joten Raahen Seudun uutisointi ilahduttaa häntä.

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE