MIETINTÄMYSSY     

 

Monia meistä on kiehtonut tuo Dan Brownin mestarillinen teos Da Vinci -koodi, jonka paulojen suurena osallisena ovat erilaiset anagrammit ja salakirjoitukset. Niinpä suuresta armostani annan teille, kaikki kaksi lukijaani, mahdollisuuden koettaa omaa onneanne vastaavien haasteiden kanssa. 

Tähän helpoksi aluksi annan yksinkertaisen salakirjoitussanoman, joka perustuu Rooman keisari Julius Caesarin käyttämään menetelmään. Erona on tietenkin kyllä se, että tällä kertaa kätketty viesti on suomea, jota taas Caesar ei käyttänyt koskaan kielivaikeuksiinsa vedoten (Olisi kyllä hänenkin kannattanut nuorena opiskella, niin kenties kaikki olisi myöhemmin luontunut paremmin. Olisi siinä ollut ainakin Brutuksella suomenkielisissä salasanomissa hiukan enemmän pohdittavaa, heh.)

Juliushan se siinä - no onpa ukko hiukkasen kipsissä!

Ja salakirjoitus kuuluu siis:

YUKRM YKDRQ QYPHU RÖNVL

 

Tuo yllä oleva teksti on siis oikeaa Caesarin salakirjoitusta ja sen sisältö on myös oikeaa suomea ja totisinta totta (vinkkiä pukkaa)!

Teenpä tästä vielä mielenkiintoisempaa; kaikkien oikean vastauksen selvittäneiden kesken arvotaan upea isänmaallinen palkinto, joka on Urho-klubin hengen mukainen kaikin puolin, totta kai. Vastausaikaa annan sinne asti, kunnes julkistan vastauksen näillä samoilla sivuilla (siis kun joko vastauksia on tullut riittävästi TAI olen luopunut toivosta saada ainoatakaan)!

Oikeat vastaukset (ja yritykset) selityksineen voi lähettää allekirjoittaneelle osoitteeseen:

urhoklubi@par.as

Erikoistutkija UJ

<-Paluu MIETINTÄMYSSYN pääsivulle                                                                                                                            Sivusto © Juha Räty