ULKOMAILLA TAPAHTUU OUTOJA

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 1.7.2013
Valehunajaa valuu markkinarakoihin

- Jos huijarit olisivat sivistyneempiä ja lukeneet palstojamme, he eivät olisi jääneet kiinni.
Tosin silloin he eivät olisi yrittäneet ketään huijatakaan... -

Turkkilaista valehunajaa, joka todella näyttää erehdyttävästi aidolta hunajalta, ehti päästä Pohjoismaihin ja Baltiaan 19 tonnia, ennen kuin viranomaiset huomasivat tavaran vääräksi. Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelsverket keskeytti turkkilaisen Midyat-hunajan tuonnin alkukuusta kesäkuussa 2013 sen jälkeen, kun hunajan todettiin todellisuudessa sisältävän hunajasta vain aromia ja loppu oli fruktoosia ja glukoosia.


Kuva: Uutinen valehunajajutusta MTV-3:n verkkosivuilta. Kuva suurenee klikkaamalla.

Valehunajaerän koko on yli 19 000 kiloa. Tuotetta on myyty Ruotsista eteenpäin myös Suomeen ja Liettuaan, kertoi elintarvikeviraston edustaja Louise Nyholm tiedotteessaan.

Elintarvikeviranomaiset ovat asettaneet tiukkoja vaatimuksia tuotteille, joita myydään hunajana. Tärkeintä on, että tuote, jota myydään hunajana, sisältää hunajaa. Eviran mukaan hunajana sisältävä tuote esimerkiksi ei saa sisältää aromiaineita. Ruotsin viranomaisten mukaan valehunajaa syöneillä ei pitäisi olla hätää, sillä tuotteen ei epäillä olevan vaarallista.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee kuitenkin se, että hunajaa voidaan myös väärentää siten, että sen erottaminen oikeasta on lähes tulkoon mahdotonta.  Kerroimme siitä ja valehunajan eri tekotavoista jo artikkelissamme PAMAUSPALSTALLAMME 4.7.2006. Lue artikkelimme täältä. Sitä, onko esittelemillämme menetelmillä valmistettua hunajaa markkinoilla, on siis lähes mahdotonta tietää. Kotimaisen hunajan ostaminen lieneekin ainoita keinoja välttyä vaaralta saada väärennettyä tavaraa.

Uutisankkurinne UJ kiittää Urho Heikkiä juttuvinkistä!

 


URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 9.2.2011
Australian tulvat lähellä klubin paikallista toimistoa

Australian toimistomme johtaja Urho Olavi lähestyi Suomen Oulun toimitustamme seuraavien shokeeraavien kuvien kera. Nämä kuvat kertovat korutonta kieltään Queenslandia koettelevista tulvista.

Tulvat alkoivat jo joulukuussa 2010 ja ne ovat vaikuttaneet ja vaikeuttaneet ainakin 200.000 ihmisen elämää. Kuolonuhreja on kuitenkin tiettävästi ainoastaan kolme. Urho Olli kirjoittaa tulva-alueelta: "These are very good pictures of the floods so unbelievable !"

Nouseva tulva uhkaa kaupunkia

Taloja tulvan alla

Pelastautunut kenguru

Lentokentällä on kosteaa

Kuvat (AP Photo/Anthony Skerman, MECHIELSEN LYNDON/AFP/Getty Images, REUTERS/Queensland Police Service), ovat keskiviikolta 13. tammikuuta, mutta tilanne on yhä paha kyseisillä alueilla. Voimme kuitenkin rauhoitella lukijoitamme sellaisella tiedolla, että Urho Olavin toimipaikkaa ei tulva uhkaa ENÄÄ. Hän vaihtoi bungalowinsa sijaintia huomattavasti korkeammalle muutama vuosi sitten. Alla olevassa kartassa Queenslandin tulva-alue on korostettu vedensinisellä värillä ja alueella sijaitseva toimistomme on merkattu tummansinisellä täplällä.

Tulva-alueen sijainti


Uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 11.4.2010
Puolassa maansuru

Puolan presidentti Lech Kaczynski, 60, on kuollut lento-onnettomuudessa Länsi-Venäjällä. Kaczynskiä kuljettanut kone syöksyi maahan ja syttyi tuleen lähellä Smolenskin lentokenttää. Venäläistietojen mukaan kaikki koneessa olleet 96 ihmistä saivat surmansa.

Kaczynskin ja hänen vaimonsa lisäksi venäläisessä Tupolev 154 -koneessa oli lukuisia Puolan johtohenkilöitä perheineen. He olivat matkalla Katyniin toisen maailmansodan aikana teloitettujen puolalaisupseerien muistotilaisuuteen. Surmansa saaneista 88 kuului Puolan delegaatioon. Matkustajalistalla oli kaikkiaan 89 nimeä, mutta yksi henkilö ei saapunut lennolle.

Onnettomuuden syystä ei toistaiseksi ole tietoa, mutta venäläiset epäilevät lentäjän tehneen virheen kiitotietä lähestyttäessä. Smolenskissa oli onnettomuushetkellä sumuista. Silminnäkijöiten mukaan kone olisi osunut puihin ja syttynyt palamaan.Venäläinen Rossija 24 -kanava on näyttänyt suoraa tv-kuvaa onnettomuuspaikalta. Lentokone on kanavan mukaan hajonnut kolmeen osaan, eikä ketään eloonjääneitä ole.

Kuvassa näkyi pahoin tuhoutunut koneenhylky ja liekkejä, joita sammutetaan parhaillaan.Venäläisten uutistoimistojen mukaan kone oli noin 20 vuotta vanha venäläisvalmisteinen Tupolev Tu-154. Kone syöksyi maahan sen ollessa lähestymässä Smolenskia noin puolentoista kilometrin päässä kaupungin lentokentästä.
Kaczynskiä kuljettaneen koneen maahansyöksyn syyksi on epäilty Smolenskin huonoa säätä. Lentokenttälähteiden mukaan kone olisi tehnyt useita laskeutumisyrityksiä ennen onnettomuutta. Nimettömän lähteen mukaan koneen ohjaajaa oli kehotettu suuntaamaan muille kentille, mutta hän ei ollut noudattanut käskyä. Presidentti Dmitri Medvedev on asettanut onnettomuutta tutkimaan valtiollisen komission, jota johtaa pääministeri Vladimir Putin.

Katynin muistotapahtumaan oli määrä osallistua kaikkineen noin 800 ihmistä Puolasta ja Venäjältä.  Presidentin seurueen lisäksi Puolasta lähti perjantaina Smolenskiin erikoisjuna, jossa matkasi noin 400 ihmistä.  Uutistoimisto Ria Novostin mukaan paikalle oli tulossa kaikkiaan noin 50 puolalaista kansanedustajaa ja johtavaa poliitikkoa. Ei ole kuitenkaan tietoa siitä, kuinka moni heistä matkusti turmakoneella ja kuinka moni junassa.

Katynissa Kaczynskille oli määrä luovuttaa uurna, jossa on maata siitä metsästä, jossa Neuvostoliiton salainen poliisi surmasi puolalaisupseerit. Tilaisuuden jälkeen Kaczynskin suunnitelmissa oli tavata venäläisen Memorial-järjestön edustajia, jotka ovat auttaneet joukkomurhan historian selvittelyssä. Hän oli aikeissa luovuttaa heille henkilökohtaisesti Puolan valtiolliset mitalit
. Katynin uhrien lukumäärä siis kasvoi edelleen. Tämä Katynin joukkomurha (puol. zbrodnia katyńska, Katynin rikos), jonka muistotilaisuuteen nyt kuolleet Puolalaiset merkkihenkilöt olivat matkalla, oli Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun NKVDn toteuttama puolalaisten joukkomurha, joka tapahtui vuonna 1940. Teloitetut olivat sotavangeiksi otettuja Puolan armeijan upseereita, korkeasti koulutettuja ammatilaisia kuten opettajia, lääkäreitä, professoreita, tutkijoita sekä poliiseja ja valtion virkamiehiä.

Joukkohaudat kaivettiin Katynin kylän metsään. Metsä on suurin kolmesta paikasta, missä puolalaisuhrit ammuttiin ilman oikeudenkäyntiä. Arviot uhrien määristä vaihtelevat Venäjän viranomaisten aliarvioimasta 1 803:sta puolalaisten 21 857:ään. Puolalainen versio lienee oikeampi, perustuuhan se itsensä syyllisen osapuolen Venäjän federaation presidentti Boris Jeltsinin Puolan presidentti Lech Wałęsalle 1990-luvun alussa luovuttamiin asiakirjoihin. Nyt siis uhrien määrä on 21 953. Kerrottakoon nyt vielä, ettei Venäjän korkein oikeus salli edelleenkään Katynin joukkomurhan tutkimuksia, sillä Venäjän virallinen totuus kertoo Katynin uhrien olleen natsi-Saksan hirmuvallan uhreja.

Muut maat ovat ottaneet uutisen vastaan järkyttyneinä. Suomen Tasavallan presidentti Tarja Halonen esittää syvän osanottonsa Puolan presidentin kuoleman johdosta. Halonen osoittaa osanottonsa koko Suomen kansan puolesta uhrien läheisille sekä Puolan kansalle. Tosin Suomi ei julista tapauksen johdosta maansurua eikä edes hiljaista hetkeä, mikä asiaintila maamme johdon arvomaailmaa hieman ihmetellen todettiin uutistoimituksessamme.

LÄHTEET mm: IS-STT-Reuters-AFP-DPA / Wikipedia

Uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 8.3.2010
USA:n Centraliassa vuosikymmeniä kaikessa hiljaisuudessa jatkunut hypermassiivinen kasvihuonekaasupäästö
- Holoseen Sanomat paljastaa -
- kaupungin alla riehuu valtava tulipalo -

www.geocaching.com
Kuva: Tuhkakaupungin nykypäivää (kuva: www.geocaching.com)
Lisää löydät tästä linkistä!

Seuraava artikkeli ei ole huijausta! Tämä tapahtumaketju alkoi jo vuonna 1962 ja maanalaista valtavaa tulipaloa on kestänyt jo 48 vuotta ja uusimpien tutkimustulosten mukaan se jatkuu vielä ainakin seuraavat 250 vuotta, ellei jotain tehdä! Ja samalla ilmakehään vapautuu miljoonia tonneja hiilidioksidia ihan turhaan ja vastikkeetta ja päästöt eikun jatkuvat. Seuraava on lainausta Haloseen Sanomista:

"Kauhuelokuvien ystäville Silent Hillin maailma lienee tuttu joko riipivän kauheasta konsolipelisarjasta tai tämän vuoden huhtikuussa ilmestyneestä elokuvasta. Vaikka elokuvan dialogi ei ole erityisen onnistunut, on Silent Hill ehdottomasti visuaalisesti pysäyttävä kokemus. Elokuvan näyttämönä toimii amerikkalainen hylätty pikkukaupunki, jonka alla sijaitsevassa hiilikaivoksessa on raivonnut tulipalo vuosien ajan. Visuaalista vaikutusta lisää lakkaamaton tuhkasade, jonka alla taapertaakin sitten monen monta erikoista kulkijaa. Konsolipelejä vähemmän tunnettuna tarinana on kuitenkin pysynyt se todellinen, geologiaankin liittyvä tapahtumasarja, josta Silent Hill ammentaa näyttämönsä. Tarina vie meidät yhdysvaltalaiseen Pennsylvanian osavaltiossa sijaitsevaan Centralian pieneen kaivoskaupunkiin. Aktiivinen, yli kahden tuhannen asukkaan yhteisö sai tienestinsä alueen lukuisista hiilikaivoksista. Eräänä toukokuun iltana vuonna 1962 asukkaat polttivat roskia kaupungin rajalla sijaitsevan hylätyn louhoksen pohjalla, jolloin tuli levisi vahingossa maanalaiseen antrasiittijuoneen. Tulipaloa yritettiin tukahduttaa heti alussa vedellä ja tuhkalla - tuloksetta. Tämän jälkeen viranomaiset yrittivät tutkia tulipalon leviämistä kairaamalla maahan lukuisia reikiä – toimenpide, joka antoi palolle samalla lisää happea. Sammutustöitä jatkettiin tuloksetta vielä vuoteen 1969 asti, jonka jälkeen ongelma ilmeisesti haudattiin ratkaisemattomana.

Kytevä ongelma nousi uudelleen esiin seuraavalla vuosikymmenellä, kun paikallinen huoltoaseman pitäjä ryhtyi täyttämään aseman maanalaista polttoainesäiliötä. Säiliön mittari tuntui hänestä lämpimältä ja tarkempi tutkimus paljasti sen lämpötilan kohonneen 80 asteen paremmalle puolelle – maan alla leviävä tulipalo oli saavuttanut aseman. Paikallisten huoli tulipalon vaikutuksista kasvoi, saavuttaen kulminaatiopisteen vuonna 1981, jolloin eräs pikkupoika putosi yllättäen hänen alla avautuneeseen 50 metriä syvään maanrepeämään. Nopeiden toimenpiteiden ansioista poika saatiin pelastettua, mutta tapaus sai liittovaltion kiinnittämään huomion Centralian tilanteeseen. Tällä välin tuli oli ehtinyt leviämään läheisen valtatien alle tuhoten sen käyttökelvottomaksi.

Teetettyjen tutkimusten mukaan koko tulipalon sammuttaminen maksaisi yli 600 miljoonaa dollaria. Sammutustöihin ei ryhdytty, vaan kaikki asukkaat päätettiin uudelleen sijoittaa läheisiin kaupunkeihin. Osa heistä kuitenkin päätti varoituksista huolimatta jäädä alueelle. Koko yhdeksänkymmentäluku kului erilaisissa oikeustaistoissa, jotka paikalle jääneet asukkaat kävivät osavaltiota vastaan – tuloksetta.

Nykyään Centralia on useille kartoille näkymätön kahdenkymmenen asukkaan aavekaupunki, jonka maisemaa leimaavat tyhjille tonteille vievät ruohottuneet kadut sekä muutamat autiot talot. Kaupungin neljä hautausmaata ovat hyvin hoidetut ja asukkaat kokoontuvat viikoittain kirkkoon. Jokunen vuosi sitten myös postin kulku kaupunkiin käynnistettiin uudelleen. Kaupungin keskustassa tulipalosta ei ole merkkiäkään, mutta lähistöllä on useita savuavia maa-alueita. Alueiden maanpinta on niin kuuma, että tulitikun voi sytyttää pudottamalla sen maahan. Maaperästä vapautunut kaasu on pudottanut läheisistä puista lehdet ja muuttaneet rungot kuparin väriseksi. Hämmästyttävästi paikalliset asukkaat eivät ole erityisen huolissaan tulipalosta. Taka-ajatuksena varoituksille paikalliset näkevät osavaltion halun karkottaa loputkin asukkaat pois mittavan kivihiiliesiintymän päältä. Centralian asukkaiden tilanne on tällä hetkellä epäselvä. Lienee odotettavissa, että surullisten tapahtumien tarinassa ei ole onnellista loppua. Seuraavan kerran Centralia saa uusia asukkaita vuonna 2016, jolloin osa vanhoista asukkaista palaa päiväksi kaupunkiin avaamaan vuonna 1966 maahan kaivetun aikakapselin. Antrasiittijuonen uskotaan palavan loppuun aikaisintaan vuonna 2200."

Niinpä, joidenkin tahojen mukaan palamatonta antrasiittia on vielä tuhanneksi vuodeksi. On outoa, ettei kukaan edes yritä käyttää hyväkseen maanalaisen palon vapauttamaa huikeata lämpömäärää, vaan kaiken annetaan kirjaimellisesti haihtua savuna ilmaa. Hyvä aiheesta tehty videoleike on katsottavissa täältä. Muuten mainitaan vielä lopuksi, että kaupungissa on tällä hetkellä enää 12 asukasta, ei 20, kuten yllä olevassa lainauksessa eikä 15, kuten videossa sanottiin...

Uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 3.3.2010
USA:n Suomitietoudessa lievästi parantamisen varaa

No jopa on taas mahtavaa huomata, miten USA:n nuoria opetetaan Euroopan ja erityisesti Suomen oloista. Tämän sai todeta mm. Floridassa arkkitehtuuria opiskeleva suomalainen Tira Sunnari, joka yllättyi perinpohjin nähdessä oppikirjassa Euroopan kartan.

- Kartassa oli nimetty kaikki maat ja merkitty jokaisesta muutama suurin kaupunki. Muut maat oli esitelty oikein, mutta Suomessa kaikki oli pielessä.

Ja tarkempi tarkastelu osoittaa, miten hyvällä tolalla oppikirjan tekijöiden tiedot ovat: kyseisessä Euroopan kartassa Suomen pääkaupungin nimeksi oli kerrottu Finland. Muut kartalle merkityt Suomen merkittävät kaupungit olivat Paimio, Säynätsalo, Sunila ja Otaniemi. Otaniemi oli sijoitettu lisäksi hauskaan paikkaan kuta kuinkin Loviisan paikalle, eikä kartassa sitten Suomesta muuta ollutkaan merkitty.

Pitäisiköhän tästä valittaa Washingtonin Punaiseen taloon (vai olikos se nyt sininen, eikun vihreä, eikun valkoi...)

Uutisankkurinne UJ  ja Masa Karvakasa

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 15.10.2009
Urho Kekkonen saa patsaan nyt Raahen lisäksi myös Tallinnaan!

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen saa patsaan nyt Raahen (katso tästä) lisäksi myös Tallinnaan. Tallinnan kaupunki ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo nimetä matkustajasataman A-terminaalin edessä olevan aukion Helsinki-aukioksi ja pystyttää sinne UKK:n patsaan.

Pormestari Edgar Savisaar perusteli hanketta Kekkosen historiallisella merkityksellä. Hänen mukaansa juuri Kekkonen avasi Euroopan ovet Virolle.

- Presidentti Kekkonen vieraili Virossa vuonna 1964, minkä seurauksena laivayhteys Helsingin ja Tallinnan välille avattiin, Savisaar kertoi haastattelijoille.
Tallinna olikin ainoa Neuvostoliiton miehittämistä kaupungeista, josta oli suora liikenneyhteys kapitalistiseen valtioon. STT-BNS

Uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 27.9.2009 (päivitetty 4.10.2009)
Valtava hiekkamyrsky pyyhki yli Australian

Australian suurin kaupunki Sydney muuttui pahaenteisen punaiseksi keskiviikkona 23.9.2009, kun mittasuhteiltaan valtava hiekkamyrsky pyyhkäisi liki 4000 km:n matkan läpi Australian itärannikon Sydneystä Queenslandiin ja aina Uuteen Seelantiin saakka.

Urho-klubin hallituksen jäsen, Urho Olavi, raportoi myrskyn aiheuttamista tuhoista lauantaina Skypen kautta tänne Suomeen. Urho Olavi oli paikan päällä, myrskyn silmässä Hervey Bayssa, Brisbanen pohjoispuolella itärannikolla, seurannut hiekan sokaiseman kaupungin elämää. Kadut, ihmiset, autot ja talot kylpivät maailmanloppua enteilevän oranssin valon loisteessa ja Aurinkokin näytti aivan Edgar Allan Poemaisesti verenpunaiselta.

Näkymät ulos olivat lievästi sanottuna "omituisia"
Kuva: Pihalla punertaa eikä näkyvyyttä ole (Photo © Juha Räty) .

Ihmisten arkielämälle myrskystä oli todella paljon haittaa, vaikka vakavammilta tuhoilta vältyttiinkin. Terveysviranomaiset kehottivat astmasta tai sydän- ja keuhkosairauksista kärsiviä ja raskaana olevia pysymään sisällä ja sulkemaan talojen ovet, ikkunat ja ilmastoinnin. Siitä huolimatta tiiviidenkin talojen sisällä lattiat, pöydät ja itse asiassa koko sisustus viihde-elektroniikkaa myöten on hienojakoisen pölyn peitossa. Pöly on Olavin sanojen mukaan niin hienoa, ettei se "narsku" hampaissa, mutta maistuu koko ajan suussa.

Tämä infernaalinen hiekkamyrsky aiheutui kylmästä säärintamasta, kun Uuden Etelä-Walesin yläpuolella oleva kylmä säärintama nostatti ukkosmyrskyjä ja kovia tuulia, jotka puolestaan saivat sisämaan aavikoiden jopa 12 miljoonaa tonnia hiekkaa ilmaan ja levittivät sen ympäri Australian runsasväkisintä osavaltiota. Toki hiekkamyrskyt kuuluvat vuosittain Australian ilmaston oikkuihin, mutta vuosikymmeniin ne eivät ole yltäneet sisämaasta rannikolle Queenslandiin saakka. Ja kaiken kukkuraksi hiekkamyrsky ylitti noin 2000 km:n merimatkan aina uuteen Seelantiin saakka.

Monet Australian asukkaat uskoivat jo tuomiopäivän koittaneen, sen verran pahaenteiseltä kaikki ulkona näytti. Mm. eräs Kareniksi esittäytynyt nainen soitti ABC-radiokanavalle kertoakseen, että hän heräsi aavemaisiin tunnelmiin, kun punainen hiekka peitti asunnon lattiat ja tuuli oli vienyt linnutkin pesistään.

Urho Olavi pohtii myrskyn vaikutuksia

Kuva: Mietteliäs Urho Olavi (Photo © Juha Räty 2009)

"Se tuntui maailmanlopulta, sillä kun katsoin taivaalle keittiön ikkunasta, näin voimakkaan punaisen hehkun", Karen selitti. Ja alla olevasta kuvasta voi todeta saman omin silmin, jos ei muuten usko:

Onkohan maisema punainen vai vihreä, miettii värisokea...
Kuva: Huips! Onpas melkoisen punainen maisema (Kuvan toimittanut Urho Olavi)

Sekä maa- että ilmaliikenne jumittuivat pahoin myrskyn takia. Sydneyn lentoliikenne jouduttiin ohjaamaan Melbourneen ja Brisbaneen, ja jopa tämän rannikkokaupungin kaupungin vilkas laivaliikenne keskeytettiin.

Uusi hiekkamyrsky saapui alueelle lauantaina 26.9., mutta se ei enää yltänyt keskiviikkoisen myrskyn voimaan.

Kiitämme Urho Olavia uutisvuodosta, tuumii uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 28.8.2009
Applen iPod-soittimissa akkuongelmia

Applen iPod Nano mp3 -soittimissa on havaittu vakavia akkuongelmia. Apple-yhtymä on Suomessa liikkuneiden huhujen vastaisesti vahvistanut Japanin viranomaisten tutkimustulokset, joiden mukaan soittimen akku saattaa ylikuumeta syyskuun 2005 ja joulukuun 2006 välillä myydyissä ensimmäisen sukupolven iPod Nano -soittimissa.

Japanissa viranomaiset aloittivat iPod Nanon tutkimisen saatuaan erittäin paljon raportteja soittimen ylikuumenemisesta soitinta ladatessa ja siksipä viranomaiset suosittelevatkin nyt käyttäjille erityistä varovaisuutta. Korean viranomaiset antoivat jo niinkin varhain kuin 25. kesäkuuta asiasta lausunnon, jossa he suosittelevat Applea keräämään ensimmäisen sukupolven iPod Nanoja takaisin, koska laitteiden on raportoitu ylikuumentuneen rajusti ja jopa leimahtaneen liekkeihin.

Applen kertoo ongelmallisia soittimia löydetyn ainoastaan Japanissa myydyissä ensimmäisen sukupolven Nanoissa ja raporttien perusteella ongelmia voi olla vain 0,001 prosentissa myydyistä soittimista. Japanin Applen mukaan tähän mennessä ei ole tullut tietoon ylikuumenemisen aiheuttamia tulipaloja eikä henkilövahinkoja, joskin Japanin kauppa- ja teollisuusministeriö on kertonut, että kolme tulipaloa on saanut alkunsa ylikuumenneista Applen iPod nano -mediasoittimista. Ministeriössä epäillään syyksi juuri kyseistä akkuvikaa. Kukaan ei kuitenkaan ole loukkaantunut noissa kolmessa tulipalossa, joissa Applen mediasoittimet olivat mukana, viranomaiset kertoivat. Tosin viranomaisten lausunnon mukaan Apple on itse kertonut kahdesta muusta tapauksesta, joissa ihmiset ovat saaneet lieviä palovammoja.

Apple ei ole paljastanut yksityiskohtia, mutta yhtiön tekemien tutkimuksien mukaan ylikuumenemisongelma koskee ainoastaan yhden alihankkijan toimittamia akkuja. Tiettävästi tuo alihankkija on kiinalainen ATL. Apple lupaa vaihtaa vioittuneet Nanot ilmaiseksi uusiin soittimiin ja pyytää ongelmallisten laitteiden omistajia ottamaan yhteyttä Applecare-puhelintukeen.

Ikäväksi asian tekee se, että (mm. Ilta-Sanomat kirjoitti aiheesta) Apple on ehkä salaillut tietojaan aiheesta. Kerrotaan esim. brittiläisestä miehestä, jonka tyttären iPod-soitin olisi räjähtänyt ja näyttää, että Apple on yrittänyt salata muitakin samantyyppisiä tapauksia.

Kiitämme Urho Heikkiä Applen asioiden seuraamisesta, tuumii uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 22.3.2009
Rasismi ei olekaan rasismia jos se on sortajasta kivaa...

Venäjältä kuuluu kummia jälleen. Putinlandialaiset nimittäin ovat kertoneet, ettei rasismi ole rasismia laisinkaan, jos halventajilla on hauskaa uhriensa kustannuksella!

Venäjällä on varsinkin näin kansainvälisen rasismin vastaisen viikon aikana mainonnassa käytössä hiukkasen arveluttavia menetelmiä ja keinoja. Mm. USA:n uutta presidenttiä, Barack Obamaa, käytetään suklaajäätelö- ja rusketussalonkimainoksissa toimituksemme mielestä melko rasistisella tavalla. Jätskimainoksessa Obamaa kuvaava hahmo seisoskelee Valkoisen Talon edessä allaan teksti: "Viikon maku! Mustaa valkoisessa!"

Mutta Voskhod-mainostoimiston valopääjohtaja Andrei Gubaidullin sanoo, että "Venäjällä tämä ei ole rasismia. Meidän mielestämme etnisten ryhmien kiusoittelu ei ole rasismia. Se on vain hauskaa."

Että näin, tuumailee uutistoimituksemme ja jatkaa: Esimerkiksi "Ryssä on ryssä vaikka voissa paistais" -sutkaus ei siis ole venäläisten itsensä mukaan millään muotoa loukkaava ilmaus, jos sen sanoja nauttii niin sanoessaan!

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 4.2.2009
Kaikkea se eläintenhoito teettää...

Seuraava tapahtuma on jatkoa alla olevalle kuolintapauutiselle. Aivan uusi tämäkään juttu ei enää ole, mutta kenties ennen kuulumaton:

Eläintenhoitaja Friedrich Riesfeldt, 46 v., menehtyi Paderbornin eläintarhassa Saksassa 23. huhtikuuta 2000 tukehduttuaan norsun ulosteisiin. Stefan-norsu oli pitkään kärsinyt ummetuksesta. Riesfeldt oli syöttänyt sille 22 annosta eläinten ulostuslääkettä ynnä hedelmiä ja luumuja. Koska mikään ei tuntunut auttavan, eläintenhoitaja päätti antaa 3400 kiloiselle Afrikan norsulle oliiviöljyperäruiskeen, joka sitten yht'äkkiä tepsikin; norsu alkoi tyhjentää suoltaan.

 Kuolemansyyntutkijan mukaan Riesfeldt kaatui tai perääntyi taaksepäin äkillistä tyhjennystä, ja osuessaan maahan hän kolautti päänsä kiveen. Sitten hän hautautui sadan  kilon sontakasan alle siten, että löydettäessä lähes kaksi tuntia myöhemmin ainoastaan jalkaterät olivat näkösällä. Hänet löysi yövahti Walter Pleufer, joka lisäsi: "En ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan, mutta peräruiskeen antaminen elefantille voi olla erittäin vaarallista puuhaa eikä sitä pidä yrittää koskaan tehdä yksin!"

"PADERBORN, GERMANY - Overzealous zookeeper Friedrich Riesfeldt fed his constipated elephant Stefan 22 doses of animal laxative and more than a bushel of berries, figs and prunes before the plugged-up pachyderm finally let fly-and suffocated the keeper under 200 pounds of poop. Investigators say ill-fated Friedrich, 46, was attempting to give the ailing elephant an olive-oil enema when the relieved beast unloaded on him like a dump truck full of mud..."

Uhhhh, uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 28.1.2009
Ihmeellinen tapa menehtyä

Seuraavat tapahtumat ovat surkuhupaisuudestaan huolimatta valitettavasti ja todistettavasti tosia. Aivan uusia jutut eivät enää ole, mutta tuskin monikaan on niitä aikaisemmin kuullut, joten kerrottakoon ne vaikkapa vegetaristeille ja koti-Mc'Gyvereille varoittavina esimerkkeinä:

Vuonna 1995 USA:ssa, maailman lihavimpien ihmisten valtakunnassa, eräs mieshenkilö, jonka ruokavalio koostui lähes yksinomaan pavuista ja kaalista, löydettiin kotoaan omiin kaasuihinsa (kaunis tapa ilmaista asia) tukehtuneena. Lääkärit huomauttivat, että ruokavalio oli juuri oikeanlainen metaanin tuottamiseen, ja lisäksi kyseessä oli hyvin kookas henkilö, jonka kapasiteetti tämänlaatuiseen toimintaan oli poikkeuksellisen runsas. Jos huoneen ovi tai ikkunat olisivat olleet auki, hän ei olisi menehtynyt, mutta nukkuessaan hän kaikesta päätellen loi huoneestaan itse asiassa oikean kaasukammion. Paikalle saapuneesta pelastushenkilökunnasta kolme tuli pahoinvoivaksi, ja yksi vietiin sairaalaan hoitoon...

Eikä paljon paremmin käynyt seuraavan miekkosenkaan, joskin hänen tapauksessaan voitaneen epäillä hieman myös ihan pelkän terveen järjen puuttumista, vai mitä sanotte seuraavasta:

Uutena vuonna 2002 eräs älynjättiläinen Kroatiasta sai päähänsä kierrättää käsikranaatin (joita oli sopivasti saatavilla rakennusaineiksi) sisukset ilotulitusraketeiksi. Uusiokäyttöyritystä seuranneessa onnettomuudessa iloinen ilotulittaja heitti valitettavasti henkensä. Hän oli nimittäin käyttänyt kyseisen käsikranaatin avaamisyritykseen hienovaraisesti moottorisahaa...

Yhhyh, uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 18.11.2008

Mestarisalapoliisi täyttää tänään kokonaista 80 vuotta!

Urho-klubin USA:n aluetoimituksen väki lähetti alkusyksystä toimitukseemme tietopaketin siitä, että yksi kaikkien aikojen etevimmistä salapoliiseista ja dekkareista, Mickey Mouse, täyttää 18. marraskuuta 2008 tasan 80 vuotta. 

Walt Disneyn (1901-66) ensimmäisiin mestariluomuksiin kuulunut Mikki Hiiri siis täyttää kotimaassaan komiat 80 vuotta. Juhlat ovat kuitenkin kansainväliset; mm. Pariisin Disneyland juhlii täyttä päätä...

Mikki eli Mickey oli alkujaan Mortimer ja vähäinen sivuroolin esittäjä piirrosfilmissä Steamboat Willie. Mickey -nimi otettiin käyttöön Disneyn vaimon Lillianin ehdotuksesta, koska hän piti Mortimer-nimeä tulevalle kuuluisuudelle liian tavanomaisena. Näin nuori Mortimer joutui jo varhain taipumaan vieraan naisen tossun alle, eikä nykyinen tyttöystäväkään häntä aina liian vähällä päästä.

Mikki tunnetaan nykyään ulkonäkönsä puolesta melkein maassa kuin maassa siitä huolimatta, että käyttää kunnon salapoliisin tapaan eri maissa eri nimiä, kuten Myszka Miki (Puola), Musse Pigg (Ruotsi), Topolino (Italia), Miki Tikus (Indonesia), Peliukas Mikis (Liettua), Микки Маус (Venäjä), Miki Mishka (Slovenia), Mikki Hiiri (Suomi) ja Mickey Mouse (USA).

Mikki ja Urho-klubin komia korusähke!

Kuva: Salapoliisi ja poliisimestari Simo Sisun henkilökohtainen ystävä Mikki Hiiri esittelee shortseissaan Urho-klubilta saamaansa onnittelusähkettä 80-vuotispäivillään (Photo © JR) .

Nuori Mikki oli 1930-luvulla varsin tunnettu kepposista ja levottomasta huumorista, mutta suosio taltutti hahmon pian oikeamieliseksi partiopojaksi, jolla on oikean herrasmiehen elkeet. Mikki Hiiri auttaa ystäviään ja joutuu seikkailuihin, mutta selviää tilanteesta kuin tilanteesta Urho-klubimaisen nokkeluutensa ansiosta.

Jo ensimmäinen, tai oikeastaan vasta kolmas,  Mikki Hiiri -elokuva oli äänellinen. Se oli siis ensimmäinen esitetty filmi, sillä kahta aikaisempaa ei vielä kolmannen tultua teattereihin oltu ennätetty esittää lainkaan! Mikin persoona ryhtyi puhumaan kuitenkin vasta yhdeksännessä animaatiossa, kun itse Walt Disney antoi hänelle muutamaksi vuodeksi oman äänensä lainaan. Mustavalkoisena Mikin ryydittämät koko perheen elokuvat pysyivät aina vuoteen 1935 asti.

Sarjakuvasankariksi Mikki Hiiri päätyi jo vuonna 1930. Myöhemmin hän on kunnostautunut erityisesti salapoliisina ja sci-fi -henkisenä erikoisasiantuntijana. Mikki Hiiren arkkivihollisiin kuuluvat muun muassa Mustakaapu ja Musta Pekka ja ylitsepääsemättömiin ystäviin Hessu Hopo ja Minni Hiiri (
samasta sukunimestä huolimatta omien puheidensa mukaan vain tyttöystävä, toim. huom.).

Toisen maailmansodan aikana Mikki valisti amerikkalaisia mm. kaasunaamarin käytössä, lisäksi useat taiteilijat ovat ikuistaneet hänet maalauksiinsa, joukossa pop-taiteilija Andy Warhol (1928-87). Tiesittekös muuten, että sankarimme Mikki on saanut jopa Oscar-palkinnonkin?


Mikkiä onnitellen uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 10.9.2008

Australian osastomme tiedotteita

Urho-klubin Australian toimiston johtava virkailija, Urho Olavi, lähetti klubimme Suomen osastolle vuosipäivien kunniaksi Hervey Baystä mielenkiintoisen, visuaalisen ja ajatuksia herättävän viestin. Tästä alla olevasta kuvasta selviää, kuinka suuri Australia oikein on! Sitä on ollut vaikea mieltää todenmukaisesti ennen tätä uutispläjäystä.

Kovin on iso maa tuo Austraalia!
Kuva: Urho Olavin tietoisku Suomen kansalaisille

Ja katsokaapas! Koko Eurooppa mahtuu Australian rajojen sisäpuolelle! Sitäpä ei joka poika tai tyttö varmaankaan aiemmin tiennyt! Samalla kuvasta toki selviää myös Urho-klubin Australian toimiston sijainti.

Näin tällä kertaa, tuumaa uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 10.7.2008

Ranskalaisten diplomaattien Eurooppa- ja Suomitiedoissa vakavia puutteita

Eipä tuo kuulu "Gallian kukko" oikein vakuuta Euroopan unionin kolmanneksi suurimpana jäsenmaana, valtiona, jolle pitäisi jatkossa antaa yhä enemmän valtaa yhteisistä ja alueellisistakin EU:n asioista päätettäessä. 

Ranska toimii tällä hetkellä EU-puheenjohtajana jo toista viikkoa ja sillä paikalla se nyt joko osoitti Suomelle sen paikan EU:ssa tai sitten se paljasti muulle EU:lle totaalisen tietämättömyytensä tai välinpitämättömyytensä pienempien jäsenmaiden asioista. Niinhän se toki ylväs ja koppava kukko yleensä tunkiolla tekeekin.

Rantskan...öö, eiku, oliko se Ranskan...

 Kuva: Rantskan lippu (Photo © Juha Räty)
(Kyseessä EI ole kirjoitus- eikä piirrosvirhe!) 
Kuva suurenee klikkaamalla.

EU:n kukin puheenjohtaja koristelee vuorollaan Brysselissä jäsenmaiden neuvostojen Justus Lipsius -palatsin sisäpihaa puheenjohtajuuskautensa ajaksi, joten niin teki myös Ranska. Se ripusti sisäpihalle kaikkien 27 jäsenmaan "venytetyt" liput. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, ettei noiden 27 lipun joukossa ollut Suomen lippua ollenkaan; toki siellä oli etäisesti lippuamme muistuttava tekele, "valkoristilippu" sinisellä pohjalla! Ja kaiken lisäksi sekin sininen oli väärän väristä!

Mitä asialle tekikään Suomen EU-edustusto? Toimi lammasmaisesti tai "mallioppilaan" lailla alistuen muiden koululaisten kiusattavaksi, sillä "asia on pantu merkille Suomen EU-diplomaattikunnassa". EU-edustusto ei tietenkään ryhdy mihinkään toimenpiteisiin, ei esitä edes vaatimusta anteeksipyynnöstä!

Miten tämä "kömmähdys" sattuikin sopivasti samoihin aikoihin, kun ranskalainen laatusanomalehti Le Figaro kirjoitti Ranskan presidentti Chiracin kuvanneen Suomen pääministeri Matti Vanhasta "paikallistason poliitikoksi, jolla ei ole edellytyksiä eikä edes halua kansainvälisiin yhteyksiin".

Gallian kukolle hiidenkivi nenään, tuumaa uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 14.1.2008

Läntinen rajanaapurimme Ruotsin "huippupäättäjät" uutisotsikoissa!

Arvoisat lukijamme! Suomi on ollut maailmalla joskus menneisyydessä uutisotsikoissa mm. housuttomasti kekkuloivan Aku Ankan takia, vaikkei koko uutisesta sittemmin Aku Ankka -lehtemmekään mihinkään muuttunut. Mutta nyt rakkaat länsinaapurimme ovat ottaneet tämän uutisotsikoissa toljailun ennätyksen jälleen kerran itselleen! Vai mitä muuta voi sanoa siitä, että Ruotsin Pohjoismaisen taisteluyksikön hihatunnuksena oleva leijona (joka kovasti muistuttaa Suomen uljasta jellonaa), on kastroitu!

Onko tosiaan niin, että leijona, joka on sukupuoleltaan uros, on Ruotsille kastroituna uljaampi tunnus kuin "oikea" leikkelemätön eläinkunnan kruunu? Eikä historiallisia, heraldisia tunnuksia pitäisi eikä saisi muutenkaan kovin heppoisin perustein muutella. Eikä kepoisin pohjatiedoin, koska nyt arvon länsinaapurimme ovat ottaneet käyttöönsä merkin, joka annettiin ennen vanhaan kruunun pettäneille maanpetturi-aatelisille! Historian tunneilla olisi siis kannattanut tehdä muutakin kuin rupatella Göranin kanssa!

Itse asiassa Ruotsin armeija suostui leijonansa kastraatioon, koska ryhmä Ruotsin armeijan naissotilaita oli valittanut asiasta EY:n tuomioistuimeen. Kaipa se koettiin tasa-arvorikkomukseksi, kun vaakunaeläimellä oli sukupuoli. Se sukupuolihan näkyy yhä edelleen leijonan harjasta; naarailla ei nimittäin mokomaa ole! Tässä alla ensiksi alkuperäinen versio leijonasta (vain osa vaakunasta), sen alla taas häväisty leijona kokonaisuudessaan, tunnuslauseineen kaikkineen:

 

Räyh! Murrr! 

 Piip, piiiippp!

Kuva: Ad Omnia Paratus - valmiina kaikkeen - totisesti! Kuvaakohan uusi symboli Ruotsin armeijan nykytilaa tarkastikin...

Leijonan suunnitelija Vladimir A. Sagerlund Ruotsin kansallisarkistosta oli todella pahoillaan leijonan miehisyyden poistamisesta: "Heraldinen leijona on voimakas ja vaikuttava genitaaliensa kanssa, enkä voi hyväksyä tätä muutosta."

Tähän kyseiseen Pohjoismaiseen taisteluyksikköön kuuluu noin 2 000 ruotsalaissotilasta, sekä noin 400 sotilasta Suomesta, Norjasta, Irlannista ja Virosta. Ja tässä seuraavassa pieni lainaus The Times -lehden joulukuun 15. päivän annista koskien ko. tilannetta näiden joukkojen kannalta:

"Now the Nordic Battlegroup, a force of 2,400 soldiers, is looking deeply embarrassed. For sceptics who already consider the Nordic Battlegroup to be something of an oxymoron – it is led by the Swedes, who were last in battle in 1809 – the operation on the lion is not an auspicious omen.

- A castrated lion – the perfect symbol for European defence policy - an American military blogger sneered."

Annettiin sitten ainakin jenkeille aihetta hymyyn! 

Että näin naapurissa tänään, uutisankkurinne UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - Oulu 12.9.2007

Kiina lupailee "lopettaa" lyijymaalien käytön lasten leluissa, mutta koskien ainoastaan USA:ta!

Arvoisat lukijamme! Suomi on tavallaan ollut jonkin sortin uranuurtaja lasten lelujen turvallisuutta koskevissa asioissa. Lukiessanne tätä artikkelia pidemmälle huomaatte englannin kielisessä lainauksessa eri lukuja lyijyn sallitusta määrästä / maalikilo. Suomessa nuo arvot ovat kuitenkin seuraavat:  90 mg lyijyä / leluissa käytetty maalikilo. 

Huomautettakoon nyt tässä samalla, että lyijystä luovuttiin esimerkiksi veneiden pohjamaaleissa ja talomaaleissa jo 1970 –luvulla, koska lyijy tunnetusti estää soluja hengittämästä ja on täten erittäin vaarallinen aine ihmisille, eläimille ja ympäristölle! Raskasmetallina elimistöön jo joutuneen lyijyn kanssa ollaankin sitten vaikeuksissa; sitä kun ei oikein voida sieltä enää poistaa! Lisäksi muutkin raskasmetallit, joita leluistakin on löydetty, aiheuttavat esimerkiksi syöpää, hormonihäiriöitä ja perimäominaisuuksien häiriöitä.

Ja jos luette juttumme huolellisesti, huomaatte, ettei lyijystä luopumisesta suinkaan ole kysymys; tämänkin jälkeen lyijyä leluissa olisi, mutta nykyistä vähemmän!

Uutishuoneemme alituiseen aktiiviset uutistoimittajat kohauttelivatkin siis tuuheita kulmakarvojaan lukiessaan seuraavan uudisoinnin Miami Heraldin nettisivuilta tänä aamuna. Seuraavassa suora lainaus ko. uutislehden sivuilta (kohua tunteissamme herättänyt kohta punaisella lihavoituna):

Li reiterated the government's stance that part of the recalls were due to changes in U.S. safety standards and were not the fault of the Chinese manufacturers. Still, he said, the issue "needs the common cooperation of the two countries to unify the standards."

On Tuesday, Chinese and U.S. safety officials in Washington signed an agreement prohibiting the use of lead paint on toys exported to the United States.

Li said one common international standard limits lead in toy coatings to 90 milligrams per kilogram but another stricter U.S. standard allows 600 milligrams per kilogram but applies to all the toy's components not just its coating.

"Under that standard, some Chinese toys exported to the United States exceeded the total and were unqualified," he said. "Because of the differing standards, the two countries need to jointly cooperate on unifying the standards."

Siis lyijyrajat standardinmukaisiksi (mieluummin 600 mg/kilo), toivoopi Kiina!

Samasta aiheesta uudisoi myös sanomalehti Kaleva seuraavaan tapaan 12.9.2007 ilmestyneessä sanomalehdessään (toimittajamme on jälleen korostanut paria kohtaa Kalevan jutussa):

"Kiina lupaa lopettaa lyijymaalin käytön leluissa

Kiina on luvannut lopettaa lyijyä sisältävän maalin käytön Yhdysvaltain markkinoille menevissä leluissa. Kiina ilmoitti asiasta Washingtonissa järjestetyssä tapaamisessa, jossa Kiinan ja USA:n kuluttajaviranomaiset keskustelivat tuotteiden turvallisuudesta.

Kiinalaisvalmisteisten lelujen turvallisuus on noussut julkisuuteen voimakkaasti viime aikoina, kun leluvalmistaja Mattel on joutunut kolme kertaa vetämään markkinoilta kiinalaisleluja niiden sisältämän lyijymaalin vuoksi. Pois vedettyjä leluja on jo miltei 20 miljoonaa.

Tapauksen vuoksi yhdysvaltalaiset leluvalmistajat ovat alkaneet itse tehdä pistokokeita tuotteistaan maalin varalta.

Kiinan kuluttajaviranomaisten mukaan maa aikoo nyt tehdä tarkan suunnitelman, jolla maalin käytöstä voidaan luopua. Yhdysvaltain viranomaiset ovat pitäneet lupausta tärkeänä viestinä Kiinalta."

 

Että näin maailmalla tänään, uutisankkurinne UJ