SANOMALEHTIEN SENSUROIMAA

Tällä osastolla julkaisemme niitä jäsentemme ja lukioidemme kirjoituksia, jotka eivät ole kelvanneet sanomalehdille ja / tai muulle julkiselle medialle syystä tai toisesta. Voisipa jopa sanoa, että julkituomme muiden sensuroimia artikkeleita; lukija itse voi halutessaan sensuroida lukemansa, me sitä emme tee! (Eikös vaan ollutkin hienosti sanottu, toim. huom,)

****

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 27.1.2008

Seuraavaa alla olevaa artikkelia ei julkaistu sanomalehti Suomenmaassa tämän kuun alkupuolella, vaikka eräs klubimme kunnioitettava jäsen lähetti sen mielipidekirjoituksenaan jo 3.1.2008 kyseiselle painetulle mediamahdille. Järkyttävä demokratiavaje

Viime vuoden lopulla Keskustan puoluejohto toi julki tavoitteensa kunnallisvaalivoitosta ja puolueen jäsenmäärän kasvattamisesta. Hämmästelen tuota uhoamista ja vaalimenestyksen ennakoinnin irrottamista puolueen tekemisistä.

Kunnallisvaalimenestyksen eväät syötiin viime vuoden lopulla valtakunnan politiikan toimilla. Ensin tuli tieto Stora Enson Kemijärven sellutehtaan lakkautussuunnitelmasta, johon hallitus ei mitenkään puuttunut huolimatta suuresta valtion omistusosuudesta tuossa yhtiössä. Joulun alla hyväksyttiin eduskunnassa uusi valtionyhtiölaki, joka antaa hallitukselle valtuudet luopua kokonaan valtion omistuksesta useissa valtionyhtiöissä.

Valtakunnan politiikalla ja kunnallispolitiikalla on tietysti omat reviirinsä, mutta on hurskastelua väittää, ettei valtakunnan politiikka vaikuta kunnallisvaalien tulokseen. Vaikutus voi toki olla erilainen eri alueilla. Vanhasen hallituksen valtionyhtiöpolitiikka on siinä määrin alkiolaisen aatteen vastaista, että se huonontaa Keskustan kunnallisvaalimenestystä koko maassa ja suorastaan romahduttaa sen joillakin Keskustan vahvoilla kannatusalueilla. Kemijärvellä on turha odottaa vaalimenestystä, mutta lähes yhtä dramaattinen vaikutus tullaan näkemään Raahen seutukunnassa.

Raahen seutukunnan keskustajärjestöt ottivat syksyn mittaan yksituumaisesti kantaa valtion omistuksen säilyttämisen puolesta erityisesti seutukunnalle tärkeän Rautaruukin osalta. Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiri oli samoilla linjoilla. Kun eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja, Antti Rantakangas, suhtautui hallituksen yksimieliseen esitykseen valtionyhtiölaista kriittisesti, asiasta päätettiin koko eduskuntaryhmässä. Rantakangas jäi ryhmässä ilman tukea.

Raahelaiskansanedustaja Inkeri Kerola on Rautaruukin hallintoneuvoston jäsen. Kerolakaan ei nähnyt valtionyhtiölakia edes keskustelun arvoiseksi, vaikka hänen oman alueensa kenttäväki oli ilmaissut selvästi kantansa asiaan. Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, Mirja Vehkaperä, oli myös vaiti tuossa ryhmäkokouksessa. Lain käsittely toi esille järkyttävän demokratiavajeen Keskustan toiminnassa. Edustuksellisen demokratian kannalta on välttämätöntä, että äänestäjien ja erityisesti oman alueen kenttäväen kanta tuodaan asiaa päätettäessä esille ja noteerataan keskustelemisen arvoiseksi siinäkin tapauksessa, että asianomainen edustaja on henkilökohtaisesti eri linjoilla äänestäjiensä kanssa. Kansanedustajat heittivät rätin naamaan niin nuoruuden innolla mukaan tulleelle kenttäväelleen kuin vuosikymmeniä mukana olleille puoluetyön veteraaneillekin.

Oli pöyristyttävää lukea kansanedustaja Kerolan Rautaruukkia käsitellyttä kolumnia Raahen Seudusta 18.12.2007. Kerola kirjoitti mm. näin: "Tärkeää on, että huolehdimme siitä, että valtion omistus säilyy." Kerolalla olisi ollut mahdollisuus turvata valtion omistuksen säilyttäminen kannattamalla eduskuntaryhmänsä kokouksessa Rantakankaan esitystä. Tuollainen tekojen ja kirjoitusten ristiriita on törkeää äänestäjien aliarvioimista.

Raahen Seudun tekstiviestipalstaa lukiessani olen ymmärtänyt, että Keskustan järjestöväen piirissä harkitaan puolueesta eroamista. En ihmettele, jos jäsenkatoa tapahtuu valtakunnallisesti ja erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla keskustavetoisen aluepolitiikan tuloksena syntyneet valtionyhtiöt koetaan tärkeiksi. Minä itse erosin Keskustasta jo silloin, kun eduskuntaryhmä hylkäsi alkiolaisen aateperintönsä käsitellessään valtionyhtiöiden myyntivaltuuksia v. 2001. Ymmärrän hyvin, että nyt  puolueesta eroamisia tapahtuu verrattomasti enemmän.

Kunnallisvaalivoittoon tarvitaan ensinnäkin hyviä ehdokkaita. Ihmettelen suuresti, jos Keskusta näillä eväillä onnistuu saamaan esimerkiksi Raahessa ehdokaslistan täyteen. Vaikka olenkin jo jättänyt Keskustan puolueena, minua surettaa silti, että valtakunnan politiikan tunaroinnin takia Keskusta on menettämässä johtavan kuntapuolueen asemansa. Asialle olisi varmaan vielä jotakin tehtävissä, mutta tehty vahinko on niin suuri, etten ainakaan minä pysty tällä hetkellä esittämään ratkaisua asian korjaamiseksi. Tällä hetkellä minunkin on jotensakin mahdotonta löytää syytä, jonka takia äänestäisin Keskustaa. Kun en myöskään näe syytä minkään toisen puolueen äänestämiselle, joudun kaiketi, yhteiskunnallisesta aktiivisuudestani huolimatta, jäämään nukkuvien puolueeseen. Kaikkein pahin seuraus onkin odotettavissa oleva ennestäänkin kehnon äänestysaktiivisuuden lasku, mikä tarkoittaa demokratiamme loppua.

Alpo Kekkonen
Raahe

Valonne pimeässä - toimittaja UJ

 

<= Paluu uutishuoneelle