Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Lillukanvarsia

Sotaa öljylähteiden hallinnasta Irakissa yritetään muuttaa pommien ryskeestä diplomaattiseksi toiminnaksi.  Yhdysvallat pyrkii pystyttämään Irakiin mieleisensä hallinnon, jotta se voisi varmistaa öljyntoimitukset Irakista itselleen sopivalla hinnalla.

Yhdysvaltojen omat öljylähteet ovat ehtymässä ja riittävät nykymenolla tuskin tusinaakaan vuotta.  Siksi on jotenkin ymmärrettävää, että verrattomasti suuremmat öljyvarat omaava Lähi-Itä, Irak mukaan lukien, on amerikkalaisten kiinnostuksen kohteena.  Taistelu öljylähteiden hallinnasta on kuitenkin täysin naurettavaa puuhastelua ja lillukanvarsiin keskittymistä.  Maapallon öljyvaroilla ei ole juuri mitään merkitystä energiantuotannon kannalta.  Kaikki maapallon öljyvarat riittävät optimistisimpienkin arvioiden mukaan turvaamaan ihmiskunnalle vain yhden sukupolven energiantarpeen.

Toisin on auringon laita.  Maapallo saa osakseen aurinkoenergiaa yhdessä tunnissa enemmän kuin ihmiskunta ehtii kuluttamaan energiaa kokonaisessa vuodessa.  Aurinko on paistanut jo miljardeja vuosia ja sen arvioidaan paistavan vielä viitisen miljardia vuotta.  Olisi teknisesti varsin helppoa muuttaa pikku siivu auringon säteilystä sähköksi ja jakaa tuo sähkö niin, että sitä riittäisi koko ihmiskunnan kaikkiin energiantarpeisiin.

Ymmärtäisin amerikkalaisia paremmin, jos he Irakin sijasta sotisivat Saharan hiekkaerämaissa, joissa ei ole mitään asutusta eikä muitakaan esteitä haittaamassa alueen kaavoittamista suuriksi aurinkoparistokentiksi.  Typerää tuokin tosin olisi, sillä aurinko paistaa sittenkin melko tasapuolisesti koko pallollemme.

Nykyaikaisella automaatiotekniikalla ja riittävällä aurinkoon perustuvalla energiantuotannolla olisi helppoa huolehtia kaikesta ihmiskunnan tarvitsemasta elintarvikkeiden ja muiden tavaroiden tuotannosta. Ihmistyötä tarvittaisiin vain henkilökohtaisiin palveluihin ja inhimilliseen hoivaan. Yhden sukupolven aikana maapallo voitaisiin muuttaa aineellisessa mielessä paratiisiksi.  Ainoaksi ongelmaksi ihmiskunnalle jäisi kasvattaa tulevista sukupolvista moraalisesti vahvoja, sillä valmiutta oikeudenmukaiseen yhteistoimintaan paratiisin luominenkin toki vaatisi.

Nykyisin nähdään paljon vaivaa esimerkiksi keksittäessä uusia palveluita langattomien matkaviestimien käyttäjille ja sitten koetetaan saada ihmiset uskomaan, että he tarvitsevat noita palveluita.  Tässäkin tutkitaan lillukanvarsia.  Seuraava teknis-taloudellinen ongelma odottaa ihmiskuntaa vasta viiden miljardin vuoden kuluttua: miten ihmiskunta ja maapallo selviytyvät sitten, kun aurinko sammuu.  Nyt pitäisikin kaikki julkiset tutkimus- ja tuotekehitysvarat suunnata tuon auringon sammuessa syntyvän ongelman voittamiseksi.

Uuden auringon rakentaminen lienee jotensakin vaikeaa.  Niinpä onkin ryhdyttävä tutkimaan, miten maapallomme viiden miljardin vuoden kuluessa siirretään jonkun nykyistä aurinkoamme nuoremman auringon, tähden, kiertolaiseksi.  Tässä riittää pohtimista. 

Osalta nuorisoamme näyttää toisinaan puuttuvan elämästä päämäärä.  Elämä on usein aineellisessa mielessä helppoa eikä kaikilla ole visiota, minkä puolesta pitäisi ponnistella.  Auringon sammumisen aiheuttaman uhan ratkaisemisen luulisi olevan riittävän haasteellinen tehtävä jopa erinomaisen älykkäälle nykynuorisollemme ja tehtävää jäisi seuraavillekin sukupolville.  Tartutaan toimeen!

UAT