Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Atomipommi on pasifistien keksintö

Olen jostain syystä ollut ihan lapsuudesta lähtien kiinnostunut Albert Einsteinista.  Hän oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen, älyttömän älykäs ja suorastaan merkillinen mies. 

Albert Einstein oli mielestäni maailmanhistorian suurin nero.  Hän on nykyaikaisen fysiikan teorioitten luoja ja nykyisen luonnontieteellisen maailmankuvan perustaja.  Kuitenkin hän osasi arvostaa monia muita asioita luonnontieteitten ohella.  Hän oli vakaumuksellinen rauhanpuolustaja, pasifisti.  Hän kirjoitti runoja ja piti mielikuvitusta verrattomasti tietoa tärkeämpänä.

Albert Einstein oli syntyperältään juutalainen ja syntyi Saksassa v. 1879.  Suurimmat luonnontieteelliset saavutuksensa hän sai aikaan 1900-luvun alkupuolella ennen toista maailmansotaa, jolloin hän työskenteli Sveitsissä ja Saksassa luonnontieteen parissa.  Hitlerin noustua valtaan Saksassa hän koki olonsa uhatuksi ja muutti v. 1933 Yhdysvaltoihin.

Natsi-Saksassa keksittiin uraanin halkeamisreaktio 1930-luvun lopulla.  Albert Einstein, joka oli teoriassa ajat sitten laskenut yhteyden massan ja energian välille, ymmärsi heti uutisen kuultuaan, miten merkittävästä asiasta oli kysymys.  Einstein näki, että natseilla oli nyt käsissään avaimet atomipommin rakentamiseen.  Hän myös ymmärsi oitis, että kyseessä on ase, jonka tehoa vain harvat pystyvät kuvittelemaan.

Voin kuvitella, miten uutinen uraaniytimien hajottamisesta Hitlerin Saksassa järkytti Einsteinia.  Hän oli vakaumuksellinen rauhanaatteen mies, mutta näki toisaalta suuren vaaran siinä, että natsit kehittävät atomipommin ensimmäisenä.  Niinpä Einstein teki elämänsä raskaimman päätöksen ja kirjoitti v. 1939 Yhdysvaltain presidentti Rooseveltille, miten vaarallista on, jos saksalaiset kehittävät ensimmäisenä atomipommin.  Einsteinin kirjettä pidetään nykyisin täysin ratkaisevana atomipommin kehitystyön alullepanijana.

On kovin nurinkurista ja surullista, että ihmiskunnan historian tuhoisin ase, atomipommi, on syntynyt pasifistien aloitteesta.  Einstein, joka käytti elämänsä taisteluun maailmanrauhan puolesta, on toisaalta vastuussa kaikkein suurinta tuhoa tuottaneen aseen kehittämisestä.  Toisaalta tämä havainto on myös sangen lohdullinen.  Tapahtuma osoittaa, että ihmiskunnan historian nerokkaimmat aivot ovat olleet rauhantahtoisen ihmisen käytössä.  Tämä historian suurin nero on omannut myös verrattoman suhteellisuuden tajun.  Hän jos kuka on pystynyt valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän.  Einstein rohkeni panna alulle atomipommiprojektin, koska vaihtoehtona oli, että atomipommin saavat ensiksi käyttöönsä Hitlerin johtamat natsit.

Einstein ei ollut erityisen kiinnostunut julkisista tehtävistä.  Kerrotaan, että häntä pyydettiin aikanaan vasta perustetun Israelin valtion poliittisiin johtotehtäviin, presidentiksi, mutta hän kieltäytyi kunniasta. Jos hän olisi vielä elossa, niin voisimme varmaan kuitenkin saada hänet Urho-klubimme jäseneksi.

UAT