Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Kell´ valta on, se vallan kätkeköön

Elämme edustuksellisessa demokratiassa.  Valta on kansalla ja sen valitsemat edustajat käyttävät tuota kansanvaltaa.  Vaikka käytännössä valtaa pitävät ne, joilla on paljon rahaa, niin periaatteessa luottamushenkilöillä on kuitenkin varsinainen päätösvalta ja vastuu.  Kansan valitsemat edustajat olisivat kaikkivaltiaita, jos vain rohkenisivat käyttää tuota valtaansa.

Kullakin kansalaisella on vain yksi ääni ja vaikutusvaltaa yhden äänen verran.  Varsinaisia, todellisia vallankäyttäjiä ovatkin ne ihmiset, jotka kykenevät vaikuttamaan toisten kansalaisten mielipiteisiin.  Kaikkein vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ovat siten taiteilijat: kirjailijat, muusikot, näyttelijät, taidemaalarit ja kuvanveistäjät.  Taiteilijat pystyvät jättämään ihmisten mieliin pysyviä vaikutteita. 

Pilapiirtäjät ovat erittäin vaikutusvaltaisia ihmisiä.  Esimerkiksi sanomalehti Kalevan pilapiirtäjä, Jari, on Pohjois-Pohjanmaan mahtavimpia ihmisiä.  Hän on erinomainen piirtäjä ja lisäksi piirroksissa on nerokkaita oivalluksia, jotka eivät varmaankaan kaikki ole Jarin omia.  Jari saa ilmeisesti Kalevan piirtämistaidottomilta lukijoilta ideoita piirroksiinsa.

Jari on pystynyt tekemään oivalliseen tapaan pilaa vaikkapa hallituksemme ministereistä ja on siten vaikuttanut kymmenien tuhansien ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.  Jarilla on siten vaikutusvaltaa tuhansien äänien verran, kun tavallisella sukankuluttajalla on valtaa vain yhden äänen verran.  Lisäksi Jarin piirrokset vaikuttavat suoraan ja välittömästi päättäjien ajatuksiin.

Olen huomannut, että todelliset vallankäyttäjät kätkevät valtansa.  Pilapiirtäjä Jaria ei juuri näy julkisuudessa.  Moni Kalevan lukija ei tiedä hänestä enempää kuin etunimen. Vielä vähemmän on tietoa siitä, keneltä jonkin pilapiirroksen idea on lähtöisin; onko Jarilla vakinainen vai satunnainen ideanikkariverkosto. Juuri näillä ideanikkareilla on kuitenkin kaikkein eniten valtaa ja Jari toimii heidän viestinviejänään.

Nykyinen lastenkirjojen ykkössuosikkihahmo, Harry Potter, osaa myös vallankäytön niksit.  Kun Harry haluaa kaikkein kiihkeimmin vaikuttaa asioihin, hän pukeutuu isältään perimäänsä näkymättömyysviittaan ja muuttuu näkymättömäksi.  Useimmiten näkymättömänä voikin vaikuttaa asioihin paljon paremmin kuin julkisesti ja näkyvästi on mahdollista.

Pilapiirtäjät ovat aikamme suurimpia vaikuttajia.  Hyvän pilapiirtäjän edelle vaikuttajana pääsee ainoastaan hyvä pakinankirjoittaja.   Yksi sana näet kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa, vai miten tuo vanha sanonta oikein menikään.  Ajatus pakinankirjoittajan vaikutusvallasta on kuitenkin vain teoreettinen.  Joskus historian hämärässä meillä oli hyviäkin pakinoitsijoita kuten Olli (Väinö Nuorteva) ja Aapeli (Simo Puupponen), mutta nykyään hyviä pakinankirjoittajia ei enää ole olemassa.

Nykyään kaikkien todellisten vallankäyttäjien on syytä kätkeä valtansa. Muodolliset vallankäyttäjät ovat vain keulakuvia, jotka toistavat piilovaikuttajilta saamiaan teesejä. Hupaisin esimerkki tästä on eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, joka edelleen toistaa sanoja Nato ja ydinvoima. Lipponen ei ole vieläkään huomannut, että eduskunnan puhemiehenä hänen ei tarvitse ottaa kantaa päivänpolitiikan asioihin ja hän voisi jo huoletta unohtaa pääministerivuosinaan toisteltavakseen saamansa teemat.   

Eräs hyvä ystäväni totesi, että näkyvä valta on kaikissa tapauksissa niin vähäistä, ettei kenenkään vaikuttamaan pyrkivän kannata sitä tavoitella. Viimeisin näkyvän vallan käyttäjä, jolla oli myös todellista valtaa ja joka ajoi ihan omia ajatuksiaan, oli Ruotsin pääministeri Olof Palme. Hänen vallankäyttönsä päättyi jo parikymmentä vuotta sitten yleisesti tunnetulla tavalla.

 

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE