Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Herra Googlen vappujäynä

Uutishuoneemme päätoimittaja, Urho Juha, on löytänyt sensaatiomaisilta näyttäviä, hätkähdyttäviä tietoja mahdollisesta klubimme nettisivujen ja varsinkin sen Pagina-palstan täsmäsensuroinnista. Koska tietoliikenteen asiantuntemukseni on korkeintaan kyseenalaista tasoa, en ryhdy UJ:n arvioita arvioimaan. Sen sijaan arvioin mahdollista sensuroinnin toteuttajaa.

Kuvitellaan, että hakugone Googlen omistaja on Herra Google, niin saamme sensuroijalle hahmon. Herra Googlen motiivia sensuroinnille on vaikea keksiä. Sivustohan on harmitonta jutustelua tai omalta osaltani harmitonta pakinointia. Yksi selitys voisi olla, että Herra Google pitää pakinoitani niin huonoina, että haluaa suojata ihmiskuntaa niiltä. Tämä selitys ontuu, koska muitakin kehnoja tekstejä Internetistä löytyy, mutta silti tämä on ensimmäinen kerta, kun saan kuulla tällaisesta täsmäsensuroinnista.

Itse en yleensä lue omia kirjoituksiani enkä siten pysty niitä arvioimaan. Kirjoittaminen on paljon helpompaa ja mukavampaa kuin lukeminen. Lisäksi haluan vältellä vastuuta. On aivan luonnollista, että kun kirjoitan, vastuu on lukijoilla. Jos lukisin omia kirjoituksiani, joutuisin kantamaan niistä itsekin vastuuta.

Koska en lue omia pakinoitani, en pysty arvioimaan myöskään, onko niissä ärsytetty tai loukattu jotakuta arvovaltaista tahoa. Urhoklubin sähköpostiin en kuitenkaan ole havainnut tulleeksi yhtään pakinastani loukkaantuneen henkilön viestiä. Niinpä selitys pakinoiden kärkevyydestä on hyvin ontuva ja se tuskin on motiivi Herra Googlen sensurointipyrkimyksille.

Sensuroinnin motiivia on haettava lähempää, ehkäpä itsestäni. Olenhan minäkin sentään entinen teekkari (tutkinnon suorittaminen katkaisi lupaavan teekkariurani pahasti kesken) ja vappu on lähellä. Ilmeisesti Herra Google on myös teekkari tai hän on ainakin ollut teekkari. Vanhan sanonnan mukaan se, joka on kerran ollut teekkari, on aina teekkari.

Herra Google on siten tehnyt hämmästyttävän tarkan vappujäynän. Hän on hävittänyt hakukoneessaan Pagina-palstani näkyvyyden kokonaan ja muuten jättänyt Urho-klubimme kotisivuja hiukkasen näkyville. Googlella hakiessani näyttää myös siltä, ettei missään Internetin hyperavaruudessa edes mainita sanaa Urho-klubi tai urhoklubi paitsi klubin omilla sivuilla ja yhden tietokonelaitteita myyvän yrityksen sivuilla. Millään nettisivuilla ei myöskään ole linkkiä klubimme sivuille. Kas hassumpaa ei hassumpaa: sattumoisin kaikki urho-klubin netissä maininneet ovat yhtäkkiä päättäneet hävittää tuon sanan sivuiltaan.

Herra Google on osoittanut taitonsa, koska hän ei kuitenkaan ole hävittänyt klubin koko näkyvyyttä eikä klubin sivustoa. Urho-klubimme jäsenet ja jäsenyyttä toivovat ihmiset, jotka tietävät sivujemme osoitteen ja klubimme nimen, löytävät edelleen sivumme. Oletan, että Herra Google pitää vappujäynäänsä niin hyvänä huumorintajun osoituksena, että hän uskoo pääsevänsä klubimme jäseneksi.

Huumorintajua herra Googlella on ilmeisesti riittävästi. Hän on kuitenkin tehnyt niin paljon vahinkoa klubillemme, että jäsenyys on kyseenalainen. Käsittääkseni herra Googlen toimien seurauksena sivujemme viikoittainen kävijämäärä on pudonnut tuhannesta n. kolmeensataan. Niinpä herra Googlen tulee toimittaa klubillemme tukku hyviä selityksiä (ja mieluiten vielä parempia lahjuksia), jotta hän voisi haaveilla klubimme kisälli-jäsenyydestä.

UAT