Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Maailman vahvin ase

Lapset osaavat pohtia olennaisia asioita. Kuulin kerran oman poikani väittelevän jonkun kaverinsa kanssa kiivaasti siitä, kumpi voittaisi, jos Ihmemies ja Tarzan taistelisivat. On äärimmäisen tärkeää tietää, kumpi kahdesta vahvasta on voimakkaampi, jos yhteenotto tulee. Eihän muuten voi tietää, mihin kannattaa turvata.

Olisi todella hyödyllistä, jos me aikuisetkin joskus keskittyisimme miettimään kaikkein olennaisimpia asioita. En ole monestikaan kuullut aikuisten pohtivan esimerkiksi sitä, mikä on kaikkein vahvin ase 2000-luvulla. Onko tämän päivän vahvin ase esimerkiksi atomipommi, raha, sanan säilä vai hengen miekka.

Vuodelta 1945 meillä on muistissa empiirinen tutkimus, jonka mukaan atomipommi oli tuolloin kaikkein vahvin ase. Atomipommin käyttö lopetti toisen maailmansodan. Aiemmassa pakinassani kerroin, että atomipommi on pasifistien keksintö ja siihen tietysti sopii suursodan lopettaminen atomipommin avulla. Paras tulos olisi kuitenkin saavutettu, jos pelkkä tietoisuus atomipommista, pommia käyttämättä, olisi johtanut sodan loppumiseen. Atomipommin vahvuuden perustana oli tuolloin, että atomipommi oli käytössä vain yhdellä taholla.

Nykyään, kun atomipommi on käytettävissä monilla valtioilla, sen merkitys on vähentynyt. Mikään hitusenkin järkevä taho ei uskalla käyttää atomipommia. Supervallatkin voivat uhata toisiaan vain kaksoisitsemurhalla: jos tapat minut, niin minäpä tapan sinut. Tämä uhkailu ei ole itse asiassa sen vahvempaa kuin pikkulasten kinastelu hiekkalaatikon äärellä: jos et ala minua, niin ähäkutti, en minäkään silloin ala sinua.

Atomipommin vahvuus suhteessa muihin aseisiin on siten romahtanut vuoden 1945 jälkeen eikä ainakaan se ole enää maailman vahvin ase. Ilman rahaa ei muuten olisi saatu aikaan atomipommiakaan. Rahaa voidaan muutenkin pitää melko vahvana aseena; siltä ainakin näyttää. Esimerkiksi Nokian pääjohtajalla, Jorma Ollilalla on ollut paljonnäköisesti valtaa. Mietitäänpä kuitenkin sellaista tulevaisuuden tilannetta, kun matkapuhelinten todetaan lisäävän syöpäriskiä. Tässä tilanteessa voidaan sitten ihmetellä, mihin pääjohtaja Ollilan seuraajien valta oikein katosi. Ehkäpä rahakaan ei ole maailman vahvin ase.

Mikä sitten oikein on maailman vahvin ase. Minä en ainakaan sitä tiedä ja vaikka tietäisinkin, en mielelläni sitä kertoisi. Minusta on kuitenkin erittäin mielenkiintoista pohtia tuota asiaa. Itse asiassa en tiedä varmasti sitäkään, ovatko sanan säilä ja hengen miekka eri aseita, vai ovatko ne kenties saman aseen kaksi eri ilmenemismuotoa.

Toistaiseksi käytän itse mieluiten sanan säilää, koska osaan sitä jotenkin käyttää. Viime aikoina olen huomannut, että se onkin joskus suorastaan pelottavan vahva ase. Sanan säilän käytössä täytyy olla hyvin, hyvin varovainen.

UAT