Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Suomenhevonen presidentiksi

Kaikkien äänestäjien mielestä presidentinvaaleissa ei ollut alun alkaenkaan yhtään hyvää ehdokasta. Varsinkaan toisen kierroksen ehdokkaat eivät miellytä kaikkia, kun heitä on jäljellä vain kaksi.  Hyvien ehdokkaiden puuttuessa ehdotankin, että presidentiksi valittaisiin hyvä hevonen.  Silloin ennen vanhaan, kun valitsijamiehet valitsivat presidentin, tuli kerran valituksi ns. musta hevonen ja useamminkin musta hevonen oli esillä. Mustalla hevosella tarkoitettiin henkilöä, joka ei ollut ehdokkaana vielä valitsijamiehiä valittaessa, vaan hänet otettiin esille vasta valitsijamiesten kokoontuessa. Nyt minä tarkoitan kuitenkin ihan oikeaa, komeaa suomenhevosta.

Hevosen valinta presidentiksi olisi monella tapaa oivallinen ratkaisu.  Saisimme kerrankin presidentiksi poliitikon, joka olisi rehellinen, ahkera ja luotettava.  Hevonen ei saalistaisi kohtuuttomasti omia etuja, vaan olisi tyytyväinen pehmeään, lämpimään yösijaan ja hyvään ruokaan.

Suomenhevonen presidenttinä olisi myös ehdottomasti rauhantahtoinen, se ei haluaisi lähettää hevosia eikä edes ihmisiä rintamalle sotimaan.  Presidentti olisi myös ympäristömyönteinen, se osaisi arvostaa puhdasta luontoa ja terveellistä ruokaa. Hevonen täyttäisi mainiosti kaikki ulko- ja turvallisuuspoliittiset vaatimukset, joita nykypäivä presidentille asettaa.

Meitä on varoiteltu, että presidenttiehdokkaat tavoittelevat valtaa ja haluavat käyttää arvovaltaansa tai vaikutusvaltaansa monenlaisiin asioihin.  Perustuslakiuudistuksella vietiin kylläkin presidentiltä varsinainen toimivalta, mutta epäsuoraa vaikuttamista se ei voi presidentiltä estää.  Hevonen presidenttinä olisi ehdottoman parlamentaarinen, eikä se koskaan uhkaisi eduskunnan asemaa.  Hallituksen kokoontuessa presidentin esittelyyn hevonen oppisi hyväksyvästi hirnahtelemaan kaikille esittelijöitten esityksille eikä tekisi omavaltaisia ratkaisuja.  Hevosen ollessa presidenttinä voitaisiin presidentin esittelyistä ehkä kokonaan luopua, jolloin parlamentaarinen päätöksenteko entisestään korostuisi.

Presidentin tehtävä on suurelta osin edustustehtävä ja suomenhevonen presidenttinä olisi hyvin edustava.  Jos presidenttinä olisi orihevonen, saataisiin hevosenhoitajasta kätevästi tasavallalle ensimmäinen nainen.  Jos moderniin tapaan valittaisiin tammahevonen, niin hevosenhoitajasta tulisi luontevasti prinssipuoliso, ei puoliso sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta edustustehtävissä otettavia valokuvia varten kumminkin.  Ruunahevosta en oikein osaa pitää presidentiksi sopivana.

Aivan mainio tilanne syntyisi esimerkiksi EU:n huippukokouksissa.  Valtionpäämiehet ovat useimmiten rumia miehiä. Maallemme toisi suunnatonta mainosarvoa, kun valtionpäämiesten ryhmäkuvissa Suomea edustaisi komea hevonen.  Hankalaa kahden lautasen käytäntöä EU-huippukokousten ruokailuissa pitäisi valitettavasti jatkaa.  Pääministerin ja presidentin lautaset olisivat kuitenkin niin erilaiset, ettei ristiriitoja enää varmaankaan syntyisi.

Hevosen valinta presidentiksi vaatinee perustuslain muutoksen, joten se ei taida ehtiä näihin vaaleihin. Tilaisuus hevosen ehdokkuuteen olisi tavallaan ollutkin. Bjarne Kallis omistaa tiettävästi ahkeran suomenhevosen. Hänkään ei oivaltanut laittaa hevostaan ehdokkaaksi, vaan lähti itse kamppailuun, mutta tulos jäi huonoksi.

Käykää hyvät ihmiset äänestämässä.  Jos mieluista ehdokasta ei enää olekaan, niin yrittäkää estää epämieluisemman ehdokkaan valinta.  Kuuden vuoden kuluttua meillä on toivottavasti presidenttiehdokkaana hevosiakin.  Kaikkein ihanteellisinta tietysti olisi, että meillä sitten olisi niin hyviä ihmisehdokkaitakin, että he pystyisivät menestyksekkäästi kilpailemaan presidentin paikasta jopa hevosten kanssa.

UAT