Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Etelän säät

Reilu viikko sitten täällä Pohjois-Pohjanmaalla satoi ensilumen ja oli talven ensimmäiset liukkaat kelit. Satuin tuon viikonvaihteen sunnuntaina katsomaan uutisia ja säätietoja tuolta ennen pöllötelevisioksi sanotulta mtv3-kanavalta. Koetan vastaisuudessa välttää tuollaisia sattumia; ymmärrettävistä syistä, joista kerron seuraavassa.

Uutisten päätteeksi uutisankkuri kysyi viehättävältä meteorologilta, että joko on syytä vaihtaa talvirenkaat autoon. Kysymys tuntui jotenkin omituiselta, kun maassa oli lunta, joka ei näyttänyt mitään sulamisen merkkejä.  Vielä omituisempi oli vastaus.

Meteorologi hymähteli, ettei vielä ole mitään syytä vaihtaa talvirenkaita, sillä sulat kelit ja plussan puolella pysyttelevät lämpötilat jatkuvat toistaiseksi. Sitten meteorologi tarkensi, että niiden, jotka matkustavat Keski- tai Pohjois-Suomeen on syytä laittaa talvirenkaat, sillä pohjoisemmassa on lunta ja liukkaat kelit.

Etelän sääennustajalle Keski- ja Pohjois-Suomi olivat siten erämaata, johon voidaan joskus matkustaa, jos nimenomaan halutaan mennä retkelle erämaihin. Meteorologi ei ollut tullut tietämään, että Keski- ja Pohjois-Suomessa on pysyvää asutusta ja ihmisiä. Lieneekö hän koskaan käynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Mtv3 on lähettänyt uutisia alle kolmekymmentä vuotta. On hyvin ymmärrettävää, ettei noin lyhyessä ajassa ole uutisten parissa työskentelevillekään tarttunut mieleen, että Keski- ja Pohjois-Suomikin ovat asuttuja seutuja. Muutamat toimittajista ovat varmaan olleet jutunteossa muualla Suomessa, joten he ovat ehkä huomanneet seudut asutuiksi. Yleiseen tietoon uutistoimituksen piirissä tuo asia ei kuitenkaan ole vielä tullut.

YLE ja sen edeltäjät ovat toimineet jo yli seitsemänkymmentä vuotta ja lähettäneet alkuvuosistaan lähtien uutisia ja säätietoja, ensin tietenkin vain radiossa, mutta televisiossakin jo liki viisikymmentä vuotta. En ole huomannut enää pitkiin aikoihin, että YLEn uutisissa tai säätiedoissa olisi ilmennyt tietämättömyyttä Pohjois-Suomen asutuksesta. On hyvin lohdullista todeta, että parin sukupolven aikana tieto siitä, että Suomi on asuttua seutua, on saavuttanut koko YLEn uutistoimituksen. On siten odotettavissa, että parinkymmenen seuraavan vuoden aikana myös mtv3:n uutistoimitukselle kirkastuu, että Pohjois-Suomessakin asutaan.

Suosittelen muuten käyttämään YLEn monipuolista uutistarjontaa. YLEn uutisten ylivoimaisesti suuriarvoisin helmi ovat saamenkieliset uutiset, Oddasat. Niitä seuraamalla pysymme ajan hermolla monista tärkeistä asioista, kuten esimerkiksi siitä, milloin Espanjan baskialueilla on levotonta, vaikka muut tiedotusvälineet eivät asiasta hiiskahtaisikaan. Maailma on sellainen kuin meille näytetään.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE