Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Rahantuloa ei voi estää

Tietoliikennetekniikkaa on nykyään käytössä lähes kaikilla suomalaisilla: kotonaan, työpaikallaan ja jopa mukana taskussa. Tietoturvaa sen sijaan ei näytä olevan kellään ja sen on eräs hyvä ystäväni joutunut viime vuosina karvaasti kokemaan.

Tuo ystäväni on ihan tavallinen, ahkera ja kunnollinen suomalainen. Hänen tapansa ja kulutustottumuksensa ovat normaalit eli hän pitää kunnia-asianaan kuluttaa mahdollisimman vähän säästääkseen ympäristöä ja tulevien sukupolvien elämänedellytyksiä.

Ystäväni ei ole kiinnostunut rahasta kuten eivät useimmat muutkaan suomalaiset. Esimerkiksi veikkausta hän ei ole harrastanut koskaan, koska hän ei arvosta rahaa eikä kaipaa jännitystä, sillä hänen elämänsä on muutenkin riittävän jännittävää.

Toki ystäväni käyttää rahaa, koska se on välttämätöntä tänä aikana. Hänkin tarvitsee esimerkiksi ruokaa, vaatteita, sähköä ja vettä. Muiden suomalaisten tapaan hän maksaa laskunsa verkkopankissa Internetin kautta. Tästä laskunmaksusta on sitten seurannut tuo mainitsemani tietoturvaongelma.

Jotenkin ystäväni pankkitilinnumero oli, ilmeisesti Internetin kautta, vuotanut ilkeämielisten ihmisten käyttöön. Tilinumero on levitetty varmaankin tuhansien ihmisten tietoon. Jo parin vuoden ajan ihmiset ovat kiusaamistarkoituksessa laittaneet ystäväni tilinnumeron veikkaus- ja lottokuponkeihinsa. Veikkausvoitot maksetaan kupongeissa ilmoitetuille tilinnumeroille.  Nykyisenä Online-veikkauksen aikana ilkivallantekijöitä on mahdotonta saada kiinni, kun kuponkeihin ei tarvita veikkaajan nimeä eikä muita henkilötietoja, pelkkä tilinumero riittää. Niinpä joka viikko ystäväni tilille on kertynyt veikkaus- ja lottovoittoja, toisinaan jopa kymmeniä tuhansia euroja viikossa. Onneksi sentään yhtään miljoonapottia ei ystäväni kiusaksi ole ainakaan vielä tullut.

Ystäväni on ollut aivan epätoivoinen jatkuvasti tililleen karttuvan rahantulon takia. Hän ei pysty keksimään rahalle mitään järkevää käyttöä. Neuvoin häntä taannoin laittamaan rahaa erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin. Aluksi hän oli helpottunut asiasta, mutta helpotusta ei kestänyt kauan. Erilaisia hyväntekeväisyystarkoituksia ja tarpeita on niin paljon, että ystäväni väsyi pohtimaan, mitkä olisivat kaikkein hyödyllisimpiä rahankäyttökohteita. Kaikkiin hyviin tarkoituksiin eivät edes hänen saamansa rahat riittäneet.

Kerran ystäväni vaihtoi neuvostani tilinsä numeroa. Tilanne korjaantuikin vähäksi aikaa, jopa pariksi kuukaudeksi, mutta sitten tuo tilinnumeron vaihto paljastui ja rahavirta uudelle tilille alkoi. Jatkuessaan pitkään tilanne on käynyt aina vain uuvuttavammaksi. Ystäväni on joutunut käymään monta kertaa terapiassa tämän ilkivallan takia.

Nyt ongelma näyttää ainakin tilapäisesti taas ratkaistulta. Neuvoin ystävääni ohjaamaan tililleen tulevat veikkausvoitot suoraan Raahen kaupunginvaltuuston käyttöön. Olemme valinneet valtuustoon ihmiset varta vasten päättämään yhteisistä asioistamme ja yhteisten rahojemme käytöstä.  Suurtenkaan rahasummien kuluttaminen viisaasti ja oikeudenmukaisesti ei ole ainakaan toistaiseksi tuottanut Raahen kaupunginvaltuustolle minkäänlaisia ongelmia. Itse asiassa Raahen valtuusto on käyttänyt rahat niin taitavasti, ettei juuri kukaan ole huomannut niiden vaikutusta.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE