Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Feminismin riemuvoitto

Suuri ja mahtava Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö eli SAK piti viime viikolla edustajakokouksensa. Kuten tunnettua SAK:lla on ainakin miljoona jäsentä, joista suunnilleen puolet on naisia. Naisten osuus SAK:n jäsenistössä ei ole mitenkään poikkeuksellista, sillä suomalaisista ja ihmisistä ylipäätään on suunnilleen puolet naisia.

Vanhastaan on tiedetty, että SAK on mahtava ja vilpitön tasa-arvon edistäjä Suomessa. Se on esimerkiksi jaksanut vaatia työehtosopimuksiin kerta kerran jälkeen tasa-arvoerän, jolla tasoitetaan miesten ja naisten palkkaeroja.

SAK on pystynyt edistämään tasa-arvoa ja pitämään pontevia miesten ja naisten samapalkkaisuuden vaatimuksiaan esillä jo kymmeniä vuosia, koska se on samanaikaisesti erittäin taitavasti pystynyt estämään palkkaerojen tasoittumisen. Edelleenkin Suomessa naiset ansaitsevat vain 80 % siitä mitä miehet keskimäärin. Näin SAK haluaa viestittää, että vaikka naiset ponnistelevat työelämässä miehiä ahkerammin ja tunnollisemmin, he myös kuluttavat miehiä viisaammin ja harkitummin. Kun naiset kuluttavat vähemmän, he myös kuormittavat ekosysteemiä vähemmän. Näin SAK haluaa antaa tunnustusta naisten ylivertaiselle viisaudelle miessukupuoleen verrattuna.

Tämänkertaisessa SAK:n edustajakokouksessa saavutettiin kuitenkin aivan historiallinen feminismin riemuvoitto. Edustakokous valitsi 6.6.2006 SAK:lle uuden hallituksen. SAK on feminismin edistäjänä ollut jo pitkään sitä mieltä, että yksi nainen vastaa kymmentä miestä. Nyt keksittiin keino tuon näkemyksen konkretisoimiseen.

Aiemmin SAK:n hallituksessa on ollut 25 jäsentä. Nyt hallituksen jäsenmäärää vähennettiin kolmella ja uudessa hallituksessa on vain 22 jäsentä. Näistä uuden hallituksen 22 jäsenestä kaksi on naisia ja kaksikymmentä miehiä. Koska SAK edistää sukupuolten tasa-arvoa, niin epäilemättä myös sen hallitus on tasa-arvoinen. Kaksi naista SAK:n hallituksessa pystyy pitämään naisten puolta ja saa aikaan yhtä paljon kuin kaksikymmentä miestä.

Voiko asiaa enää tämän selvemmin tuoda esille. Ei olisi ollut mitenkään mahdollista saada 25-jäseniseen hallitukseen miehiä tasan kymmenen kertaa hallituksen naisten määrä. Kolme naista olisi ollut yli kymmenesosa ja kaksi naista alle kymmenesosa miesten määrästä. Siksi oli välttämätöntä muuttaa hallituksen jäsenten määrää, jotta naisten lukumäärä saatiin sovitettua tarkalleen kymmenesosaksi miesten lukumäärästä. Yksi nainen vastaa siten täsmälleen kymmentä miestä.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE