Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Loistavaa mediapeliä

YLE ja Lordi onnistuivat viime viikon mediataistossa erinomaisesti. Suomen edustuskappaleen valinta Eurovision-laulukilpailuihin oli jo sinällään jonkin sortin sensaatio, sillä niin kovasti kappale poikkesi Suomen aiemmista edustuskappaleista ja myös muiden maiden tämänvuotisistakin esityksistä.

Muista poikkeava esitys herätti kiinnostusta ja se sai hevi-musiikin kannattajia sen verran liikkeelle, että Lordi meni semifinaalista jatkoon. Yhtye nousi myös vedonlyönneissä kärkiviisikkoon. Suomelle näytti tulevan kaikkien aikojan paras euroviisusijoitus. Voittoon saakka kannatus ei näyttänyt kuitenkaan riittävän.

Varsinainen taituruus mediapelissä alkoi vasta semifinaalin jälkeen. YLEn ja Lordin edustajat ja puuhamiehet onnistuivat värväämään kreikkalaisia konservatiivisia järjestöjä vaatimaan Lordin poistamista Ateenan viisukisoista saatananpalvonnan suosimisen takia.

Kaikenlaiset mediat ympäri maailman kertoivat vaatimuksista poistaa saatananpalvontaa suosiva yhtye euroviisuista. Järjestöjen nimiä ja vaatimusten allekirjoittajia ei mediassa erityisen tarkkaan mainittu. Olisihan se ollutkin aika outoa, jos Suomen YLEn väkeä tai Lordin manageri olisi tullut esille keskeisinä vastuunkantajina kreikkalaisissa konservatiivijärjestöissä.

Uhka kisoista sulkemisesta sai verrattomasti enemmän huomiota kuin itse Lordin kappale ja sen esittäjät. Boikotointiuhka sai aikaan sympatiaa Lordia kohtaan. Sekä saatananpalvonnan vastustajat että kannattajat pitivät Lordiin kytkettyä saatananpalvontaväitettä loukkaavana.

Euroviisuilla on vuosittain satoja miljoonia televisiokatsojia. Paljon harvempi viitsii äänestää puhelinäänestyksessä suosikkiaan varsinkin, kun oman kotimaan ehdokasta ei voi äänestää. Äänestyksessä ei siten olekaan kyse siitä, millä kappaleella on eniten kannatusta, vaan siitä, minkä kappaleen kannattajat innostuvat äänestämään.

YLEn ja Lordin tarmokkaat puuhamiehet onnistuivat ärsyttämään hevi-musiikin kannattajia vaatimuksilla Lordin kisoista sulkemisesta. Ärsyyntyminen sai Lordin kannattajat äänestämään paljon aktiivisemmin kuin minkään muun kappaleen kannattajat. Tämä mediapelin taituruus on suomalaista kulttuurihistoriaa.

Monena aiempana vuonna suomalaiset ovat hakeneet menestystä euroviisuista ”vuotamalla” medialle tietoja, joiden mukaan suomalaiskappaletta odottaa kisoissa hieno menestys. Se ei ole tuottanut toivottua tulosta, koska huhu ei ole ollut uskottava. Tänä vuonna saavutettiin mediapelille uskottavuus tiedoilla, joiden mukaan suomalaiskappale on niin kelvoton, että se on suljettava pois kisoista. Kukapa voisi olla kiinnostumatta ja ottamatta selvää moisista väitteistä.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE