Trust no one! Truth is not out there!

PSI-X-Files

 

MTV-3 ja alitajuntaan vaikuttava piilomainonta
- lisää uusia tutkimustuloksia 12.5.2008 -
Earth men! I want to speak with your leader! Ostakaa SciFi-kanava!

Mitä tarkoittaa tuo perin kummalliselta ja mystiseltä vaikuttava otsikkotermi eli "alitajuntaan vaikuttava piilomainonta"? Eikö itse asiassa kaikki mainonta pyri juuri siihen samaan eli luomaan tarpeita jonkin tarvikkeen tai palvelun ostamiselle? Miksi juuri tästä asiasta tutkijamme olivat tällä kertaa kiinnostuneita?

Tutkijoidemme kiinnostus tätä asiaa kohtaan heräsi, kun eräs tutkijoistamme sattui katselemaan MTV-3:n iltaohjelmaa juuri mainoskatkon alkaessa. Kaikki alkoi normaalisti, mutta kesken mainostunnuksen ruudussa näytti välähtävän jotakin, joka muistutti "humanoidihahmoa". Koska eräällä toisella erikoistutkijoistamme on käytössään laitteisto, jolla voidaan katsoa takautuvasti uudelleen mikä tahansa TV-kanava, erikoistutkijamme Urho Heikki soitti hänelle ja pyysi varmistusta näkemälleen ilmiölle.  

Ja mitä tutkijamme löysivätkään katsoessaan mainoskatkon alkutunnusta ruutu ruudulta. Siitä kertokoon seuraava kuvasarja:

Mainoskatkon aloitusteksti

Alien-kasvot yhden välähdyksen ajan

Mainoskatkon jatkoteksti

Mainostettavan tuotteen nimi kertavälähdyksenä

Mainoskatkon jatkoteksti

Alien välähtää jälleen

Mainoskatkon aloitustekstin loppuosa

Kuvasarja: Mainostunnari alkaa, ruutuun välähtävät "alienkasvot", tunnari jatkuu, ruutuun tulee SciFi-kanavan tunnus jne...Kuvat suurenevat jälleen klikkaamalla. 
(Photos Juha Räty)

Ja sitten niihin tuloksiin. Monet meistä ovat toki nähneet MTV 3:n lähetyksissä SciFi-kanavan mainoksia muulloinkin. Ja ne ovatkin, ainakin pääsääntöisesti, olleet lain ja hyvien tapojen mukaisia. Mutta laki on yksiselitteinen edellä kuvatun kuvasarjan tapaisia mainoksia kohtaan. Jos ihmiselle syötetään alitajuntaan vaikuttavia havaintokyvyn rajoilla olevia kuvavälähdyksiä (ei siis pitempiaikaista kuvaa, joka on helppo havaita), puhutaan ns. piilotajuntaan suunnatusta mainonnasta. Ja tuotettahan tuossa mainostetaan; maksullista kanavapakettia!

Testattuamme kyseistä "mainospätkää" useammalla katsojalla, he kertoivat hyvin erilaisia tuloksia. Joku ei ollut huomannut välähdyksiä ollenkaan, jotkut kertoivat "ufomaisista" tunnelmista, osalla oli jäänyt mieleen humanoidin kasvot, mutta vain yhdelle SciFi-teksti.

Emme täällä PSI-tutkimuslabrassa tiedä, onko MTV 3 hyväksynyt nämä "mainokset" tarkoittamatta näillä lainvastaista alitajuntaan suunnattua mainontaa. Vai onko asiasta päättänyt taho edes tietoinen moisesta lakipykälästä? Hälventääksemme epätietoisuutta asiasta laitamme tähän tuon lainkohdan kaikkien luettaville:

SUOMEN LAKI; laki radio ja televisiotoiminnasta:

4 luku Mainonta, teleostoslähetykset ja sponsorointi 

21 § Yleiset periaatteet 
Televisio- ja radiomainokset on voitava tunnistaa mainoksiksi ja teleostoslähetykset teleostoslähetyksiksi. Ne on erotettava muusta ohjelmistosta kuva- tai äänitunnuksella. Uutis- ja ajankohtaisohjelmissa säännöllisesti esiintyvien henkilöiden kuvaa tai ääntä ei saa käyttää mainoksissa.

Yksittäiset mainokset ja teleostoslähetykset ovat sallittuja vain poikkeuksellisesti. Mainonnassa ja teleostoslähetyksissä ei saa käyttää alitajunnan kautta vaikuttavaa tekniikkaa.

 Piilomainonta ja piiloteleostoslähetykset ovat kiellettyjä.

22 § Mainosten ja teleostoslähetysten sijoittelu 
Televisio-ohjelmistoissa mainokset ja tele ostoslähetykset on sijoitettava ohjelmien väliin. Jos 2-5 momentin edellytykset täyttyvät, mainoksia ja teleostoslähetyksiä voidaan sijoittaa myös ohjelmien keskelle siten, ettei loukata ohjelman eheyttä ja arvoa eikä tekijänoikeuksien haltijoiden oikeuksia. Ohjelmissa, jotka koostuvat itsenäisistä...

Näin siis sanoo lakimme, ja toki myös selkeä maalaisjärki. Ihmisellä täytyy olla mahdollisuus huomata, mitä ja milloin hänelle mainostetaan jotakin, jotta hän voi tietoisesti pohtien suhtautua näihin mainoksiin. Alitajunnan kautta herätettyä ostomielihalua on vaikeampi hallita, joka tietenkin tekee tästä tekniikasta houkuttelevan. 

Laitamme tähän hiukan asian taustoja valottavaa tutkimustietoakin (Alan Fernald):

"Imagine if we replaced a single image each second. RAS would filter this single image out because it is obviously unimportant information. However, the subconscious portion of our memory stores this message. Scientific experiments have proven that subliminal messages will not change your mind; however, those same experiments have shown that subliminal messages can affect how you make a decision. Note: This method is illegal in many countries.

Subliminal advertising works because the brain of an adult human retains memories of every event an individual has experienced throughout their life. While most of these memories are stored in the subconscious portions of our mind, they still have a significant impact on the decisions we make.

Though subliminal advertising can not be used to 'make' someone buy a particular product, by placing those memories into our subconscious, advertisers choose these ads in the hope that they can "help" us to subconsciously prefer their products over their competitors products the next time we have to decide."

References:

(1) Bailey, Ronald H., et al. - The Role of the Brain, Time-Life Books 1975
(2) http://www.howourbrainswork.com/
(3) http://www.knowthis.com/tutorials/principles-of-mark eting

Tätä tutkimusartikkelia päivitettiin seuraavalta osaltaan 30.4.2008, koska kävi ilmi, että MTV-3 rikkoo Suomen lakia näissä SciFi-kanavamainoksissaan toisellakin tapaa: he laittavat mainoksen ohjelman sekaan vastoin lain kirjainta ja henkeä (21 § Yleiset periaatteet 
Televisio- ja radiomainokset on voitava tunnistaa mainoksiksi ja teleostoslähetykset teleostoslähetyksiksi. Ne on erotettava muusta ohjelmistosta kuva- tai äänitunnuksella. Uutis- ja ajankohtaisohjelmissa säännöllisesti esiintyvien henkilöiden kuvaa tai ääntä ei saa käyttää mainoksissa.) . Näin siis asia todellakin on, siitä esimerkiksi maanantai-iltana 28.4. esitetyn Ocean's Eleven -elokuvan yhteydessä esitettyjen mainosten kanssa. Siitä seuraavat kuvat:

     

Vasemmanpuoleisessa kuvassa yhden näyttelijän (roolinimeltään Saul) pään vasemmalta puolelta kuvaan leijailee SciFi-kanavan mainonnassa käytetty UFO, joka leijailee elokuvaakin häiriten näyttelijän kasvojen yli kadoten oikean kuvan esittämällä tavalla kuvan oikeaan reunaan. Ja kaikki tämä tapahtui elokuvan aikana, ei mainoskatkolla. Missään vaiheessa kuvassa ei ollut ollut mainoksista kertovaa erotinta kuvin tai äänin, kuten lakimme edellyttää. Tätä samaa tekniikkaa käytettiin myös tiistaina 29.4. CSI-tutkijasarjan yhteydessä.

(tässä päivitystietoa 12.5.2008, tutkijamme Samin aineistosta) Viime viikolla, ainakin kahdessa TV-kanava nelosella esitetyssä elokuvassa, oli lopputeksteissä mainos uudesta, elokuvateatterilevitykseen 23.5.2008 tulevasta Indiana Jones -elokuvasta, Kristallikallon Valtakunta. Nelosella esitetty mainos oli hieman läpinäkyvä, ja peitti neljänneksen/kolmanneksen TV-ruudusta. Nämä mainitut elokuvat olivat Mies ja Alaston Ase 33 1/3 sekä Indiana Jones ja Viimeinen Ristiretki. Mainittakoon nyt siis vielä, että nämäkin mainokset rikkovat SUOMEN LAISSA olevaa lakia radio ja televisiotoiminnasta, sen neljättä lukua "mainonta, teleostoslähetykset ja sponsorointi", pykälää 21. 

Jos yllä esitetty kuulostaa ja/tai tuntuu merkityksettömältä, miettikääpä, mitä seuraa, jos me kaikki alamme soveltaa Suomen lakia oman päämme mukaan! Tosin monet niin jo tekevätkin esimerkiksi liikenteessä; eiväthän nopeusrajoitukset koske uusia, tehokkaita tai amiksella tuunattuja autoja. Eivätkä tietysti myöskään ilta/yöliikennettä ja minun autoani. Itse asiassa alinopeutta ajaviahan siellä pitäisi sakottaa ja tietenkin niita edesvastuuttomia kaahareita, jotka ajavat minua(kin) nopeammin!

 MTV 3-kanavaa ei tässä tapauksessa pelasta edes se, että he mainostavat SciFi-kanavaansa myös laillisin keinoin mainoskatkojensa aikana; lakimme ei tunne sellaista lieventävää asianhaaraa!

Jos haluat kommentoida tätä tutkimusta, voit tehdä sen tästä klikkaamalla.

Että silleen, truth is out there, believe or not!

PSI-erikoistutkijat

<-PALUU PSI-PÄÄSIVULLE