Trust no one! Truth is not out there!

PSI-X-Files

 

Julkaisemme Tiitisen listan
 

Muutama viikko sitten korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti, ettei Suojelupoliisin (Supo) tarvitse luovuttaa ns. Tiitisen listaa sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle, Susanna Reinbothille. Niinpä klubimme PSI-tutkijat katsoivat viisaimmaksi, että julkaistaan tuohon kuuluisaan listaan liittyvä tutkimustyö nyt. Pelkkä listan salaamispäätös paljastaa kiistattomasti joitakin listalla esiintyviä henkilöitä.

Tiitisen listassa on nimetty yhteensä kahdeksantoista henkilöä, joihin Ministerium für Staatssicherheit -organisaation Helsingin tiedusteluasema oli pitänyt yhteyttä. Tuo organisaatio tunnetaan paremmin lyhenteellä Stasi, joka oli Deutsche Demokratische Republicin (DDR) eli Itä-Saksan valtiollinen poliisi. Mainittu lista saatiin Suomeen v. 1990 Saksasta Yhdysvaltojen kautta. Silloinen Suomen tasavallan presidentti Mauno Koivisto yhdessä silloisen Supon päällikön, Seppo Tiitisen, kanssa päätti pitää listan salaisena. Näin tämä kuuluisa asiakirja sai nimekseen Tiitisen lista, vaikka mainittu Tiitinen tuskin listalla esiintyy.

Silputtua ja revittyä, ota näistä sitten selvää...
Kuva: Tutkimamme paperit olivat pääosin täyttä silppua.
Emme siis tutkineet jotain valmista listaa, vaan alkuperäisiä Stasin ja Kekkosten papereita
(Kuva suurenee tuttuun tapaan klikkaamalla. Photo: Juha Räty)

Vaikka Tiitisen listassa olisikin demarien mahtimiehet, Kalevi Sorsa ja Mauno Koivisto, nuo nimet eivät olisi johtaneet siihen, että presidentti Koivisto olisi päättänyt salata listan. Listalla täytyy olla joku vielä arkaluonteisempi nimi. Klubimme ensimmäisen jäsenen, presidentti Urho Kekkosen, tuhottavaksi antamissa arkistoissa kerrotaan yksiselitteisesti, ettei Urkki luottanut vähääkään 1970-luvun alkupuolella kansliaansa ulkopoliittiseksi avustajaksi tulleeseen Jaakko Kalelaan. Tutkijamme saivat asiasta vihjeen Iisveden Kekkosten sukutarinoista. He varmistivat tämän tiedon oikeellisuuden klubimme aikakonetta käyttäen ja kävivät lukemassa Kekkosen arkistoja ennen niiden tuhoamista.

Klubimme ensimmäinen jäsen tiesi Jaakko Kalelan KGB- (gosudarstvennoi bezopasnosti, Neuvostoliiton valtiollinen turvallisuuspoliisi) ja Stasi-yhteyksistä ja sen takia syötti Kalelalle ajoittain täysin vääriä tietoja välitettäväksi eteenpäin rautaesiripun tuolle puolen. Presidentti Koivisto ei kuulunut edeltäjänsä luottamuspiiriin eikä sen takia saanut Urkilta tietoa Kalelan toimista ja Koiviston presidenttikaudella Kalela eteni presidentin kanslian päälliköksi, jossa virassa hän toimi Tiitisen listan Suomeen tulon aikoihin ja vielä presidentti Tarja Halosenkin toimiaikana, aina vuoteen 2005 saakka.

Juuri Jaakko Kalelan nimen esiintyminen Tiitisen listalla säikäytti presidentti Koiviston pahanpäiväisesti ja sai hänet päättämään listan salaamisesta. Kansliapäällikkö Kalelan täytyy olla henkilö, joka mm. johdatteli presidentti Koiviston antamaan kuuluisan suomettumisen huippukohdaksi jääneen lausunnon syksyllä 1986. Tuolloin presidentti Koivisto arvioi sukellusvenehavaintoja Ruotsin aluevesillä pelkästään ruotsalaisten mielikuvituksen tuotteeksi. Kunnian suomettumisen huippukohdasta tämä Koiviston lausunto saa sen takia, että neuvostoliittolainen sukellusvene oli haaksirikkoutunut syvällä Ruotsin aluevesillä lähellä Karlskronan sotilastukikohtaa lokakuussa 1981. Tiedotusvälineittemme suomettuneisuuden täydellisyyttä kuvaa, etteivät ne erityisemmin kummastelleet presidentti Koiviston täysin irrationaalista lausuntoa.

DDR:n myöntämä "matkustusasiakirja", niinpä niin
Kuva: Henkilötiedot on varmuuden vuoksi tästäkin paperista tutkijoidemme toimesta plurrattu

Jotta Kalelan esiintyminen Tiitisen listalla pysyisi salassa, Koivisto antoi Kalelan jatkaa kansliapäällikkönä. Myöhemmin v. 2007 presidentti Koivisto totesi, että Tiitisen listan voisi ihan huoletta julkaistakin. Silloin Jaakko Kalela ei enää ollut presidentin kansliapäällikkönä kaiken tiedon lähteillä, joten tuo este listan julkaisemiselle oli poistunut.

Supon ei tarvitse tuoreen KHO:n päätöksen mukaan vieläkään luovuttaa Tiitisen listaa. Koska KHO:n perusteluissa mainitaan yksityisyyden suojaaminen, listalla täytyy olla Jaakko Kalelan lisäksi toinenkin erittäin arkaluonteiseksi katsottava henkilö, joka vaikuttaa edelleen Suomen valtioelämässä. Ainoa suomalainen, jolle sallitaan kaikki ja joka on sillä tavalla nostettu kaiken arvostelun yläpuolelle, ettei minkäänlaista epäluuloa häntä kohtaa saa herättää, on entinen pääministeri Paavo Lipponen. Niinpä Paavo Lipponen esiintyy varmuudella Tiitisen listalla.

Paavo Lipposelle sallittiin toimivallan ylitys ja oikeuskanslerinkin toteama perustuslain rikkomus Itävallan oikeistohallituksen boikotoinnissa v. 2000 ilman moitteita tai muita seurauksia. Kuka tahansa toinen olisi joutunut vastaavanlaisesta menettelystä heti vähintään poliittiselle sivuraiteelle ja luultavasti valtakunnanoikeuteen.

Vuoden 2000 jälkeenkin Lipposelle sallittiin mm. laiton uhkailu toimivallan ylityksellä. Lipponen patisti eduskuntaryhmäänsä kuuliaisuuteen uhkaamalla eduskunnan hajottamisella, joka kuuluu presidentin toimivaltaan ja lupaili Yhdysvaltain ilmavoimille hallituksen pikapäätöksellä mahdollisuutta Suomen ilmatilan käyttöön terrorismin vastaisessa sodassa, vaikka tuokaan asia ei ollut hallituksen toimivallassa.

Paavo Lipponen piti 1960-luvun lopulta lähtien yhteyttä sekä KGB:n että Stasin edustajiin. Lipposen kunniaksi on mainittava, että tasapuolisuuden vuoksi hän välitti Suomea vahingoittavia ja vääriksi osoittautuneita tietoja myös Yhdysvaltain suurlähetystön edustajille.

Paavo Lipponen on edelleen kaiken arvostelun yläpuolella, joten Tiitisen listaa ei voi vieläkään julkaista. Listan julkaiseminen voisi nimittäin tuottaa Lipposelle mielipahaa. Lipposen mielipaha on niin vakava asia, että siltä varjeltuminen on paljon tärkeämpää kuin kaikkien suomalaisten tuntema häpeä.  Muualla Euroopassa menneisyyden verhoja on revitty alas ja historian kipeistäkin asioista keskustellaan. Suomessa menneisyyttä salaillaan ja salailun symboliksi noussut Tiitisen lista saa meidät kaikki suhtautumaan häpeillen itseemme ja menneisyyteemme.

Kalelan ja Lipposen sekä mahdollisesti listalla esiintyvien Mauno Koiviston ja Kalevi Sorsan lisäksi Tiitisen listalla on muitakin henkilöitä, mutta heillä ei ole mitään vaikutusta listan julkaisemisesta päätettäessä. Muut henkilöt ovat harmittomia siinä mielessä, ettei kenelläkään ole tarvetta varjella heidän kunniaansa ja mielenrauhaansa siinä määrin, että lista pitäisi salata.

Henkilön esiintyminen Tiitisen listalla ei välttämättä tarkoita sitä, että asianomainen olisi käyttäytynyt epäisänmaallisesti, mutta julkisuuden mielenkiinto listalla esiintyviin henkilöihin kyllä kasvaisi. Nykypoliitikoistamme esimerkiksi Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva ovat sen verran sosiaalisia persoonia, että he ovat epäilemättä joutuneet vuorovaikutukseen myös DDR:n ja Stasin edustajien kanssa ja voivat hyvinkin olla mukana Tiitisen listalla. He myös tunnetulla supliikillaan osaisivat kääntää tämänkin asian omaksi edukseen.

Sundqvist! Eikun Väänänen! Blompas!
Kuva: PSI-tutkijamme yrittävät päästä yhteisymmär-
rykseen lopuista nimistä (Kuva © Juha Räty /JR-Studio)

Jotta kahdeksantoista nimen lukumäärä täyttyisi, PSI-tutkijamme liittävät tähän vielä jatkoksi ihan puhtaasti keksityn listan etu- ja sukunimien pareja, jotta Tiitisen listasta tulisi täydellinen: Jaakko Laakso, Arvo Aalto, Yrjö Hakanen, Matti Ahde, Ulf Sundqvist, Pentti Väänänen, Cay Sevon, Pertti Paasio, Jouko Loikkanen, Anders Blom, Jaakko Hissa ja Pauli Räsänen.

Tutkimuksemme kiinnostavuutta kuvaa jonkin verran se, että tutkimuksemme vuoti ulkoisen tietoturvahyökkäyksen takia keskeneräisenä klubimme Pagina-palstalle 18.5.2010 saman nimisenä pakinana. Kenties joku sen kerkisi lukeakin tuolloin ennen kuin ylläpitomme huomasi ja poisti sen. Tutkimuksen julkaisu pakinana olisi toki voinut vaikuttaa tutkimuksen uskottavuuteen...

Jos haluat kommentoida tätä tutkimusta, voit tehdä sen tästä klikkaamalla.

Että silleen, truth is out there, believe or not!

PSI-erikoistutkijat

<-PALUU PSI-PÄÄSIVULLE