Jalopeura               URHO-KLUBI      Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

MIKÄTIN-VASTAUKSET (MIKÄ Tekninen INnovaatio -VASTAUKSET)

Tällä palstalla tuomme silmienne eteen ennen näkemättömiä vimpaimia, tekniikan uutuuksia menneisyydestä (eli siis palan kansakuntamme kunniakasta historiaa) yms. mukavaa. Kuvailtuamme tuotteen, voitte yrittää arvata, mikä laite on kyseessä. Ja juuri täällä sitten kerromme, mitä vastasitte, kuinka kauas metsään menitte ja mitä olisi pitänyt vastata!

 Oikea vastaus (ja sen tienneet) on siis alla. Olkaa hyvä!

 

MIKÄTIN N:o 9:

Kuva: Mikätin N:o 9 (photo © juniori Kimmo)

oli tällä kertaa tukkinippujen sidontalaite. Tämän 1900-luvun alun tekniikan ihmeen löysimme tällä kertaa juniorimme Kimmon museovarastoista. Tukkinipun ympärille laitettiin sidontalanka ja langan päät pujotettiin kuvassa näkyvästä keskireiästä. Ja sitten eipä muuta kuin vääntämään sidontalankaa (metallia) luokille. Kahvat antoivat punojalle voimaa saada tukkinippu "umpeen" ja lanka punoutui nätisti palmikoksi. Sidontalaitteen sai langoista irti, kun se lankapunos mahtui poistumaan keskellä olevan isomman kolon kautta.

Sähköposteljoonimme iloksi sähköpostilaatikkoomme saapui melko niukahko määrä sähköpostikirjeitä, eikä pääosin yksikään vastauksista ollut edes lähelle oikein. Tosin yhdessä arvailtiin laitteen liittyvän keskiaikaiseen kidutukseen ja kiristämiseen narun tms. avulla. Tässä näyte tuosta kaikin puolin mahtavasta vastauksesta:

"Yäk! Tämmöisiä puisia kidutusvälineitä näin kesällä Tallinnan
keskiaikaisessa kidutusnäyttelyssä. Juuri tätä siellä ei ollut, mutta tämä
on ilmiselvästi sellainen, johon keskireikään liitetään naru, mitä tällä on
sitten kiva kiertää ja kiristää esimerkiksi raajojen ympärille."

 

 Niinpä tällä kertaa ei Mikätinpalkintoa tarvinnut arpoa kenellekään, jääköön se odottelemaan parempia aikoja!

Kiitoksia kuitenkin yrittäneille kaikista vastausyritelmistä, osa niistä oli todella, kuinka sen nyt sanoisimme, asiantuntemattomia!

UJ

<-Paluu MIKÄTIN-palstalle                                                                                                                            Sivusto © Juha Räty