Jalopeura               URHO-KLUBI      Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

MIKÄTIN-VASTAUKSET (MIKÄ Tekninen INnovaatio -VASTAUKSET)

Tällä palstalla tuomme silmienne eteen ennen näkemättömiä vimpaimia, tekniikan uutuuksia menneisyydestä (eli siis palan kansakuntamme kunniakasta historiaa) yms. mukavaa. Kuvailtuamme tuotteen, voitte yrittää arvata, mikä laite on kyseessä. Ja juuri täällä sitten kerromme, mitä vastasitte, kuinka kauas metsään menitte ja mitä olisi pitänyt vastata!

 Oikea vastaus (ja sen tienneet) on siis alla. Olkaa hyvä!

 

MIKÄTIN N:o 10:

Kuva: Mikätin N:o 10 (photo © Juha Räty)

oli tällä kertaa pyssyn piipun ruuperän puoleinen pää eli sankkipannu. Ruuperä on muuten kierteillä kiinnitetty aseen piipun perätulppa, joskin myös koko sankkipannua on meillä kutsuttu myös nimellä ruuperä. Tämän todella iäkkään tekniikan ihmeen löysimme tälläkin kertaa juniorimme Kimmon museovarastoista. Ruuperä on siis ruutipistoolin tai ns. piilukon piipun se pää, joka on ampujaan päin ja joka on normaalisti suljettu. Kyseinen vempain lienee peräti 1600-luvun loppupuolelta.

Ruuperässä olevasta ja kuvassakin näkyvästä sivureiästä eli ns. sankkipannun reiästä pääsi piikiven tuliraudasta iskemä kipinä sytyttämään sankkiruudin, joka sitten sinkosi piippuun työnnetyn ammuksen menemään. Kyseessä oli siis hylsytön ammus ja tällaiset aseet olivatkin ns. suusta ladattavia: ensin piippuun kaadetaan ruutia ruutipussista tai ruutisarvesta ja survotaan sitten sinne tiukkaan tähän tarkoitukseen varta vasten tehdyllä latausrassilla. Ja seuraavaksi jotain tulpaksi, kuten vaikkapa räsynkappale ja sitten ammus (tai paremminkin kuula) perään ja taas survotaan.

Kuvassa näkyvä sankkipannu oli tiettävästi rikkoutunut aseella eli pyssyllä ammuttaessa kaksoislatauksen vuoksi; piipussa oli joko liian suuri määrä ruutia tai tuplasti kuulia eikä se kestänyt suuren ruutimäärän räjähdysvoimaa vaan halkesi kaiketikin ampujan terveydelle pahoin seurauksin. Koko ruuperä lienee ottanut jalkoja alleen ja sinkoutunut luultavasti esimerkiksi pyssymiehen otsaan tai muuhun sopivaan paikaan pahoin jälkivaikutuksin.

Sähköposteljoonimme iloksi sähköpostilaatikkoomme saapui melko niukahko määrä sähköpostikirjeitä, eikä pääosin yksikään vastauksista ollut edes lähelle oikein. Niinpä tälläkään kertaa ei Mikätinpalkintoa tarvinnut arpoa kenellekään, jääköön sekin tällä kertaa odottelemaan parempia aikoja ja tarkempia tietäjiä!

Kiitoksia kuitenkin yrittäneille kaikista vastausyritelmistä, osa niistä oli todella, kuinka sen nyt sanoisimme, sangen oikeita siinä mielessä, että ne olivat täysin metsässä!

Tiedosto:Flintlock02.jpg

Kuva: Piikivi valmiina iskemään kipinää tuliraudasta.
 Piikiven kärjen alta näkyy sankkipannun reikä.

Mutta laittakaamme tähän loppuun yhden vastaajamme (seniorimme Elina) ajatuksenjuoksusta siinnyt laulelma. Ajatusketju alkoi kuulemma vihjeestämme, joka kertoi formulakuskista (tarkoitimme tietenkin Roosbergia, toim. huom.).

Irwin Goodman - Kuin Ferrari

Vanhan auton osamaksulla mä juuri irti sain
Se kulkee kun Ferrari kun käskyn annan vain
Mun jalkani on raskas, mut välikös sen
Naiset hurmaan aina kurviin kun mä päästelen
Ja suoralle selviän renkaat ulvoen

Mun autoni jo tuntee väki koko kaupungin
Ja tuttu on jo rekisteri poliisillekin
Toiset katsoo ajoani kasvot kalveten
Mut tytöillä on katse lasimainen
Vain takaoven avaus ja auto täynnä on

On vieras mulle edes ole haaste oikeuteen
Ja sakkolapun tunnen niin kuin kurvit katujen
Viivalle saa tulla vaikka Curt Lincolnkin
Kun minä nostan kengän päälle polkimen
Säännöistä en välitä, mä tunnen liikenteen

Mun autoni on nopea, mä kyllä tiedän sen
Rallinauha katollahan takaa nopeuden
Pölykapselitkin pois ja malli sport jo on
Pakoputkikin jot' meteli ois suunnaton
Ja taasen kierrän katuja mä täysin kierroksin
Taasen kierrän täysin kierroksin

 

UJ

<-Paluu MIKÄTIN-palstalle                                                                                                                            Sivusto © Juha Räty