INSINÖÖRIEN PARHAAT

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 9.8.2010

Optinen (valo)kaapeli ihmetyttää

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Tänään 9. elokuuta, kuuman kesän kuumana elokuun päivänä uutistoimittajamme vieraili isojen poikien lelukaupassa hankkimassa rahallista vastinetta vastaan itselleen optisen kaapelin, koska entisen kaapelin vaimennus oli liian suuri tiettyjä datansiirtotarpeita ajatellen. Toimitsijaparkamme, joka omasta mielestään ymmärtää tekniikka (toimii siviilissä tietotekniikkainsinöörien opettajana kyseisillä ammattialoilla), hämmästys vei melkein jalat alta, kun hän pääsi tutkailemaan sinällään asialliselta näyttäneen ja kohtuullisen kalliin datavalokaapelin pakkausta lähempää. Alla olevat kuvat paljastavat ihmetyksen aiheen:

Hieno on tuo paketti, totta maar... Vakuuttavat jutut moniailla kielillä...
 
Kuva: Optokaapelin pakkaus ja takana oleva teksti
 (osa tekstistä suurennettu luettavuuden parantamiseksi) (Photot: © Juha Räty)

Pakkauksessa kerrotaan selkeällä englannilla, että kaapeli on OFC (Oxygen Free Copper) -materiaalia (vasemman kuvan keskellä olevassa ympyrässä) ja että "24K Gold plated contacts for superior signal transfer..." eli siis 24 karaatin kullatut kontaktit takaavat ylivoimaisen signaalin siirron...

No voi hyvänen aika, en paremmin sano! Kaapelia tarkemmin tutkimalla sen liittimen metalliosat, jotka ovat vain mekaanisesti tukemassa rakennetta, ovat ensinnäkin alumiinia. Pieni kullalta näyttävä alue löytyy optokaapelin päästä optisen osan suojana, EI osana signaalin siirtoa millään muotoa. Optokaapelissa kun signaalin siirtää optinen kuitu, joka on joko kvartsilasia tai lyhyissä HiFi-kaapelaissa käytettävää muovikuitua. Optokaapelaissa metalli ei osallistu signaalin siirtoon mitenkään! Ja missäköhän se OFC-kupari majailee (luultavasti sen kultauksen alla, niin kullatut liitinosat tehdään) ja entä sen osuus signaalin siirrossa?

Taisi pakkaustekstejä kyhäilemään valittu veikko olla niitä huumorimiehiä (tai sitten optokaapeleista ja niiden toiminnasta täysin pihalla oleva hemmo). No, onneksi itse kaapeli oli laatutavaraa...

Näin oli näreet, päättelee UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 19.6.2010

Nokia on laatumerkki, mutta ovatko kaikki Nokia-lisukehärpäkkeet brändin arvoisia??

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Klubimme ylväskatseinen Urho Heikki päätti hankkia uuden jojo-tyyppisen avainkaitsijan pitämään aina karkailevat kulkuoikeuksien takaajat kurissa, herran nuhteessa ja löytysillä entisen Nokialaisen kaitsijan lauettua monen uskollisen työvuoden jälkeen. Kuvasarja alla kertonee juttumme juonen kehityksen aika hyvin.

Uskollisesti palvellut ...Pari uutuutta korvaamaan vanha uskollinen...
Kuva: Lauennut avainpaimen ja vieressä kaksi uutta renkiä. (Photot: Juha Räty)

Niinpä Heikki marssi laitokseen, jonka valikoimiin kyseiset vempaimet kuuluvat ja osti perusVileeninä kerralla kolme laatutuotetta, halvalla kun sai. Mutta mitä tapahtuikaan, kun hän päätti valjastaa ensimmäisen uutuuden loputtomaan orjatyöhön?  Muovipussi auki, tukeva ote jojosta ja nykäisy....pjoingggnn! Koko tautinen vehje tuhannen palasina porstuan lattialla!

Itsemurhako???

Kuva: Uusi renki heitti henkensä ennen kuin ehti edes aloittaa elämäntehtäväänsä. (Photo: Juha Räty)

Vai olikohan se sittenkin joku DIY-avainjojorakennussarja??

Päätään puistellen miettii UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 22.12.2006

Duracellin akutko ovat hyviä??

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Aina innokas tiedetoimittajamme UJ löysi paikallisesta mm. sähkötarvikkeita myyvästä lyhyttavaraliikkeestä, josta saa toki muutakin, nyt joulukuussa hyvämaineisen paristovalmistajan Duracellin NiMH-akkuja digikameraansa varten.
Pupujussiparistoja
Kuva: Että tällainen paketti tällä kertaa (Photo: Juha Räty)

 Vaikka akut olivat "normaaliakkuja" huomattavasti kalliimpia, hän päätti ostaa sellaiset "normaaliakkujen" laatuun pettyneenä. Akut kassaneidille, maksu ja eikun menoksi. Kotona akkuja paketista purkaessaan tiedetoimittajamme perisyntiään eli uteliaisuuttaan tyydyttääkseen päätti jostakin kumman oikusta tavata paketin takana tosi pienellä fontilla, lienee jotain kokoa 3, olevat akkujen käyttöohjeet (normaalistihan niitä ohjeita ei kai kukaan lue??).

Ja mitäs sieltä löytyikään! Katsokaapa alla olevaa voimakkaasti suurennettua kuvaa tekstistä ja ihmetelkää:Kuva: Ohjeteksti, mutta mitäpä se ohjeistaakaan? (Photo: Juha Räty)

Siis käsketään olemaan hajottamatta laturia! Hyvä neuvo, vaikka eihän paketissa sellaista toki ollutkaan, ainoastaan neljä AA-akkua. Lisäksi sana akku on kirjoitettu  tässä lyhykäisessä ohjeessa myös muodossa accu! Ja mitä tarkoittaa, että NiMH akut ovat tarkoitettuja ainoastaan NiMH-akkuparistoille??? Ja että Duracell-akkuparistoja suositellaan käytettäväksi laitteen kanssa??? Siis minkäs muun kanssa kuin jonkun laitteen? Ei kai niitä normaalisti syödäkään voi! Ja lähes kaikki viivalliset yhdyssanat väärin kirjoitettuna!

Voi herranen aika! Jos tämä on Duracellin nykytasoa, taitaa tiedetoimittajamme vaihtaa merkkiä, elleivät pakkauksessa olevat akut ole sitten paremmalla huolella tehtyjä. Käväisi tosin toimittajarukkamme pikku päässä sellainenkin ajatus, että ovatkohan nämä tuotteet ollenkaan aitoja vai ns. ystävällisen kolmannen tahon tekemiä tuotepiraatteja. Testit itse akuille ovat jo päättyneet ja tuloksia löydätte täältä!

Päätään puistellen lupailee UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 21.10.2006

Kyllä Ameriikan inssit ossaa!

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Ahkera tiedetoimittajamme ja avustajamme Markku H. julkitoi tiedetoimituksemme tietoon seuraavan USA:ssa myönnetyn patentin. Jo on siinä insinöörismies ajatuksissaan naispuolisia kanssa-asukkaitamme ja heidän etujaan ajatellut useammankin kerran, kun on moisen patenttianomuksen maailmalle lykännyt. Jos tuosta enää patentti-idea paranee, niin AVOT!

Klikkaappa alla olevasta kuvakkeesta eli tumppunaulasta, niin näet tuon ameriikan insinöörin suuren ihmeen eli vauvasingottimen!

Ei voi muuta kuin todeta, että tuohon ei Nokia-insinööri pysty (onneksi, toim. huom)!

Nyyhkii UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 3.3.2006

INSINÖÖRIAINESTA

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Kiitokset aktiiviselle Raahen tekniikan ja talouden yksikön insinööriopiskelija Määtälle (ei siis ole Pentti Siimes roolihahmonaan Määttä Tuntemattomassa sotilaassa) seuraavasta todella ajatuksia herättävästä juttuaiheesta. Tämä luomakunnan kruunumme toi arvoisan toimittajamme tietoon seuraavan tapauksen, jossa ihmetellään, miksei näytönohjain toimi PC:ssä. Valitettavasti Määtän toimittama viesti on länsi-Suomen murteella kirjoitettu, mutta hartaasti tavaamalla, rakas lukijani, voit kyllä saada siitä selkoa. 

Mutiloitu näyttökortti  

Huomaa, armas lukijani, että kuvassa olevan ympyrän kohdalta joku tautisen älypää on mennyt ja napsaissut sivuleikkureilla palan kortinreunaliitintä pois, jotta kortti mahtuu paremmin PC:n korttipaikkaan!! Miksiköhän se ei tämän jälkeen enää oikein toimi?

Mikäli toimittajamme tavoittaa yllä olevan kortin asentajan, hänen haastattelunsa julkaistaan kyllä varmasti näillä samoilla sivuilla. Tämän tulevan asiantuntijahaastattelun aiheena on:

 "Tekeekö kipeää, kun äly lähtee?

P.S. Toivottavasti kyseessä oleva PC-rakentelija ei valitse insinöörin kunniakasta titteliä itselleen! Kannattanee harkita jotain luonnevik..  öö.. luovempaa ammattia!

Suosittelee UJ

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 22.1.2006

KYLLÄ KÄNNYKÄSSÄ LÖYTYY

Uutistoimittajanne I. N. Koknito uudisoi:

Viimeaikaisten havaintojeni perusteella luulen, ettei Urhoklubin jäsen UJ voi kaiketi sietää nokialaisia puhelimia (hänen ensimmäinen GSM puhelimensakin oli Motorola - joka tosin nopeasti vaihtui Nokiaan). Perustan väitteeni siihen, että esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana UJ on laskujeni mukaan ostanut itsensä ja läheisten tahojen käyttöön yhteensä noin 10 puhelinta, joista peräti kaksi ei ole ollut nokialaisia!

 Toisen näistä ei-nokialaisista valintakriteerit olivat hieman erikoisemmat. UJ nimittäin kysyi henkilöltä X, mitä ominaisuuksia puhelimessa pitäisi olla (koska kyse oli joululahjasta hän ei voinut suoraan kysyä minkä puhelimen haluat). Puhuteltu henkilö luetteli sellaisia ominaisuuksia kuin simpukkamalli, kamera, bluetooth, radio, mp3... No, UJ ei sellaista Nokian valikoimista löytänyt. Tulossa kuulemma oli , mutta vasta joulun jälkeen. Gigantin myyjä - joka haukkui nokialaiset paskoiksi ja paljon huoltoa vaativiksi vehkeiksi - neuvoi ostamaan Samsungin, jossa kaikki "halutut" ominaisuudet olivat. Paperilla puhelin olikin hyvä, löytyi myös reippaasti sekä puhe- että valmiusaikaa.

 Mutta mitä sitten, kun lahjonnan kohde sai puhelimen? Kävi ilmi, että hän ei olisi tarvinnutkaan kaikkia niitä ominaisuuksia, ainakaan samassa paketissa. Lisäksi esim. valmiusaika ei pitänyt läheskään paikkaansa. Kun lahjan saaja oli soittanut tyttärelleen kaksi lyhyttä puhelua, oli akussa enää kahden tolpan verran virtaa jäljellä, ja heti kohta puhelin valittikin, että virta loppuu. Ja niinhän se loppuikin.

 Bluetooth, joka tarvittiin, että voitaisiin käyttää autoon integroitua handsfree-sarjaa, sentään toimi lahjan saajan kannalta moitteettomasti. Sääli siis, että toisella puolella puhelua oleva henkilö pienen viiveen jälkeen alkoi kuulla oman äänensä todella ärsyttävänä kaikuna omassa puhelimessaan. Tämä kaiku teki puhumisen Samsungiin päin mahdottomaksi.

Ja eikun lisää suolaa UJ:n haavoihin. Jäsen UJ kun sai viime tiistaina (17.1.2006) vilaukselta nähdä maanantaina 16.1. esiteltyä Nokian puhelinta, jossa olivat kaikki samat ominaisuudet kuin tuossa Samsungin (pirun kalliissa) mallissa. Siinä akku kestää ”pikkasen” paremmin ja bluetooth-handsfree ei tee mokomaa kaikua.

 Nyt jäsen UJ etsii kaiketi kuumeisesti puhelinta, jossa olisivat nuo kyseiset ominaisuudet, ettei vaan taas täytyisi tyytyä nokialaiseen.

"Tämä tarina on tosi"

 

URHO-KLUBIN UUTISHUONE UKU - OULU 21.9.2005

ULKOMAAN INSINÖÖRIEN USKOMATTOMIA OIVALLUKSIA

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Kävinpä päivänä muutamana tutustumassa paikallisen tavaratalon lelumaailman ihmeellisiin saloihin. Löysin sieltä oikein komian Harry Potter -luudan muiden pikkuihmisten mielenharmiksi ja vanhempien rahanpaljouden ongelman poistamiseksi tarkoitettujen tuotteiden keskeltä. Koska kaikenlainen epänormaali on minulle tuttua, luin kuin luinkin tuoteselosteen ja mitä ihmettä; tuoteselosteessa luki:

"Varoitus, tämä luuta ei lennä oikeasti"

Että silleen...TOSI ON!

 

KOTI(?)MAAN INSINÖÖRIEN USKOMATTOMIA OIVALLUKSIA

Uutistoimittajanne UJ uudisoi:

Eipä mielenrauhani paljoakaan entisestä parantunut, kun edellistä kirjoittaessani mieleeni muistui viimesyksyinen ostokseni paikallisesta isojen poikien lelukaupasta (eli siis K-Raudasta, eikä mistään...). No niin, ostin siis aivan komiaa kotimaista lampunvalmistajan merkkiä olevan tallilyhtysarjan verannan koristeeksi kohtuullisen suurella euromäärällä. Jo toisena iltana ensimmäinen sarjan lampuista pimeni (sattuuhan sitä paremmissakin piireissä, ajattelin), ja päätin vaihtaa palaneen valontuojan uuteen. Mutta oi auvoa: pikkupakkasessa sarja oli niin kangistunut, että johto murtuili käsiin, aidosta ohuesta muovista tehty tallilyhty hajosi tuhannen päreiksi eikä vanha palanut lamppu suostunut irtoamaan edes väkivallalla.

 Voi Suomi synnyinmaa, tämäkö on laatusi nykytaso! Häpeä, sinä sarjan suunnittelusta(?) vastaava ja tuotetta kotimaisen(?) brandin alla markkinoiva markkinajohtaja!

Ja tautisen totta tämäkin!

 

MYYTÄVÄNÄ

Myytävänä AIRAM-merkkinen ulkovalosarja hyvään kotiin. Vähän käytetty, yhtään lamppua ei ole vielä vaihdettu. Kestää kovaakin käsittelyä kuin IT-osakkeiden mennäaikainen pörssikupla. Tasaista laatua johtimineen kaikkineen. Voin taata, ettei vanhene käsiin!

Nimim: Kahta en vaihda...

<= TAKAISIN UUTISHUONEELLE

 

***