Jalopeura               URHO-KLUBI     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

Neuvostoliitto onnistuu kuvaamaan kuun takapuolen 7.10.1959

No niin, arvoisat lukijat. Nyt tulee kuluneeksi vasta viisikymmentä vuotta siitä, kun Kuun takapuoli onnistuttiin valokuvaamaan ensimmäistä kertaa. Monien mielissä kaihersi tuolloin pelko siitä, mitä tuolta kiertolaisemme pimeältä puolelta oikein löytyisikään. Sanottiinpa, ettei sinne ihminen saisi mennä ollenkaan, avaruus kun pitäisi rauhoittaa kokonaan suuremmille voimille.

No, Luna 3 (ven. Луна-3) oli sitten kuitenkin se ensimmäinen avaruusluotain, joka otti noita pelättyjä kuvia sieltä Kuun takaa. Ikäväksi asian Yhdysvaltojen kannalta teki se, että Luna 3 oli Neuvostoliiton eikä USA:n avaruusteknologinen huipputuote; Neuvostoliitto oli voittanut tämänkin erän avaruuden valloituksen kilpajuoksussa.

Neuvostomahdin suuri ylpeys!

Yllä olevan kuvan mukainen Luna 3 laukaistiin maasta 4. 10.1959 klo 02.24 UTC (koordinoitu yleisaika, Coordinated Universal Time). Se ohitti Kuun 7. lokakuuta ottaen kuvia myös Kuun takaa. Noista kuvista näkyi, ettei Kuun takana ollut juurikaan meriä, joskaan ei juuri muitakaan yksityiskohtia; kuvien laatu oli huono jopa tuon ajan mittapuun mukaan. Yksi niistä harvoista, tuolloin kuvatuista meristä oli Mare Moscoviense, jota sanottiin myös nimellä Moskovanmeri.

Tämä luotain oli perusmuodoltaan sylinteri, jonka molemmissa päissä olivat puolipallot. Luotaimen ulkopintoja peittivät aurinkopaneelit. Luna 3:ssa oli ensimmäistä kertaa koko ihmiskunnan avaruustekniikan historiassa asennonsäätölaite, jota tarvittiin kameroiden suuntaamiseen kohti kuuta. Siinä oli mm. aurinkoantureita, kuuanturi, gyroskooppeja ja jopa logiikkapiirejä. Tällä lennolla tehtiin muutakin historiaa: toisen taivaankappaleen rataa käytettiin ensimmäisen kerran tarkoituksella muuttamaan avaruusluotaimen rataa.

7. 10.1959 klo 5.30 aamulla Luna 3 oli Auringon ja Kuun välissä. Silloin otettiin 40 minuutissa luultavasti noin 29 valokuvaa. Otettujen kuvien siirto radioteitse Maahan alkoi vasta filmin kehityttyä; tuolloin kaikki kuvaus tapahtui kemialliselle filmille ja kuvat jouduttiin kehittämään avaruusolosuhteissa.

Venäläiset nimesivät innolla monia kuvista näkyneitä alueita omien merkkihenkilöidensä ja paikkojensa mukaan, mm. Moskovan meren ja tummapohjaisen Tšiolkovskin kraatterin. Yksi nimetyistä yksityiskohdista, Neuvostovuoret eli Sovjet-harjanne, oli myöhempien tutkimusten mukaan kuitenkin vain optinen harha venäläisten mielipahaksi.

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty