Jalopeura               URHO-KLUBI     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

Toinen maailmansota alkaa natsi-Saksan hyökkäyksellä Puolaan 1.9.1939


Toinen maailmansota alkoi tasan 70 vuotta sitten 1.9.1939 natsi-Saksan hyökkäyksellä Puolaan aamuvarhaisella klo 04:40 paikallista aikaa. Hyvin pian Puolaan hyökkäsivät myös Neuvostoliiton sotavoimat.

 Ranska ja Iso-Britannia olivat antaneet Puolalle turvatakuut, ja niiden perusteella ne julistivat sodan Saksalle 3. syyskuuta. Saksa kukisti Puolan 28 päivässä Neuvostoliiton miehittäessä Puolan itäosat 17. syyskuuta alkaen. Neuvostoliitolle läntiset suurvallat eivät kuitenkaan julistaneet sotaa. Saksan ja Neuvostoliiton miehittämien alueiden rajaksi tuli suunnilleen Curzonin linja, jota jo vuonna 1919 oli ehdotettu Puolan itärajaksi.

Sodan alkua edelsi mm. Saksan noin viikkoa aikaisemmin 23.8.1939 Neuvostoliiton kanssa solmima hyökkäämättömyyssopimus, jonka historia tuntee paremmin nimellä Molotov–Ribbentrop-sopimus. Tämän salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin etupiirijaosta, jossa Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja osittain myös Romania (Bessarabia) olivat jaon kohteina. Näin nuo "solidaariset" suurvallat pystyisivät ilman uhkaa toistensa taholta laajentamaan reippaasti alueitaan.

Lisäpöytäkirjan solmimisesta seuranneet tapahtumat laajenivat pian suursodaksi, ja tuon sopimuksen solmineiden osapuolien käyttäytymistä ihmetellään Euroopassa yhä. Mm. Neuvostoliiton ja sen seuraajan Venäjän uppiniskaista asennetta tuon jaon kohteeksi joutuneita maita kohtaan ja varsinkin kunnollisen anteeksipyynnön puutetta ei voi kuin kummastella.

 

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty