Jalopeura               HISTORIAOSASTO     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

Leo Mechelinin kirja Suomen Itsehallinto ja Perustuslait kansalaisten luettavana!

 

Itsenäisyytemme historiaa

Yksi ensimmäisistä henkilöistä, joka ajoi Suomen itsenäistymistä, oli nimeltään Leopold (Leo) Henrik Stanislaus Mechelin. Hän oli syntynyt 24.11.1839 Haminassa. Hän oli suomalainen professori, valtiomies, autonomian puolustaja, oikeustaistelun johtaja ja liberaali uudistaja. Mechelinin johtama hallitus, Mechelinin Senaatti, joka oli vallassa vuosina 1905–1908, antoi Suomen naisille ja itse asiassa koko kansalle ensimmäisenä maailmassa ääni- ja vaalioikeuden sekä sananvapauden, kokoontumisvapauden ja yhdistymisvapauden, vuoden 1906 perustuslaissa.

Précis du droit public du Grand Duché de Finlande
Kuva: Kirja Suomen itsehallinto ja perustuslait, L Mechelin
(Photo © Juha Räty, kunniamme päivät -museo, Oulu)

Tämä Leo Mechelin levitti laajasti käsitystä Suomesta Venäjästä erillisenä perustuslaillisena valtiona mm. teoksessaan Précis du droit public du Grand Duché de Finlande vuodelta 1886, jonka suomenkielinen laitos vuodelta 1903 on yllä olevassa kuvassa. Ja nyt teillä, klubimme sivuja tarkasti lukevat kansalaisemme, on ennenkuulumaton ja -näkemätön etuoikeus päästä lukemaan tuo tähän saakka kansalaistemme silmiltä kielletty opus kannesta kanteen! Kunniamme Päivät -museossa kyseinen kirjaharvinaisuus nimittäin skannattiin sähköiseen muotoon sen takia, että historiasta kiinnostuneet tutkijat Suomessa ja klubissamme voisivat tutkia kirjan sisältöä tarkasti pelkäämättä tämän kirjaharvinaisuuden tuhoutumista; paperi kirjan sivuilla ei kestäisi kovaa ja kuluttavaa sivujen kääntelyä pitkään, sen verran hauraassa kunnossa sivut olivat.

Nimittäin tuolloin1880 –luvulla venäläisille yleensä ja keisari Aleksanteri III:lle erityisesti paljastui suomalaisten valtio-opin todellinen luonne. Juuri oma raha, tulli- ja postilaitos olivat kaikkein näkyvimpiä oman erillisen valtion symboleja;( postimanifesti 1890). Mechelinin mielestä Suomi oli nimittäin valtio, ei provinssi; kaksipuolinen sopimus solmittu Porvoon valtiopäivillä 1809. ( K.F. Ordin 1889 ”Pokorenie Finljandii" ; J.R. Danielson ”Suomen yhdistäminen Venäjän valtakuntaan”)

Hän myös johti menestyksekkäästi passiivista vastarintaa suuriruhtinaan antamien lakien torjumiseksi. Mielenkiintoista sinällään, että tämän kirjan suomenkielisestä laitoksesta ei tuntunut kukaan koskaan kuulleenkaan, ennen kuin erikoistutkijamme Markku H. toimitti sellaisen tutkijoidemme käsiin! Erikoistutkija Markku oli päässyt kirjan jäljille tarkoissa ja seikkaperäisissä tutkimuksissaan pari vuotta sitten. Voimme vakuuttaa, että kirja on todella harvinainen eikä sen sisältö ennen tätä julkaisua Urho-klubin historiapalstalla ole nähnyt päivänvaloa  saatikka varsinkaan netin syövereitä!

Tämä kirja on sinällään erittäin mielenkiintoista luettavaa. Viereisestä pienkuvakkeesta (tumppunaulasta) klikkaamalla voitte avata ja tarvittaessa ladata itsellenne luettavaksi tämän merkkiteoksen. Kirja on julkaistu sivuillamme PDF-muotoisena ja tiedoston koko on noin 7,11 MB.

Kannattaa painottaa lisää Leo Mechelinin merkitystä Suomen nykyisen teollisen menestyksen vuoksi, sillä Mechelin on perustanut Suomen kivi- ööö eikun kumijalan eli Nokian vuonna 1871! Johdatteluksi nykyiseen Nokia Oyj:hin kerrottakoon, että Helsingissä hiukan  mainittua vuotta 1871 myöhemmin, vuonna 1898, perustettu Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö oli joutunut 1900-luvun alussa hankalaan tilanteeseen. Tilanne vaati, että sen oli löydettävä pikaisesti keinoja tuotantokustannustensa alentamiseksi. Gummitehtaan johdon katseet kääntyivät maaseudulle, missä työvoima oli halvempaa. Ensimmäinen ajatus oli siirtää tuotanto Poriin, mutta se ei sopinut yhtiölle. Paluumatkalla Porista yhtiön edustajat, teknillinen johtaja Antero ja tohtori Pentzin, pysähtyivät ihailemaan Nokiaa. Vastavalmistunut sähkövoimala ja rautatieyhteys Tampereelle ja Poriin sekä edulliset työvoimakustannukset saivat yhtiön johdon siirtämään tuotantolaitokset vuonna 1904 Nokialle.

Klikkaamalla kuvaa saat koko kirjan PDF-tiedostona.

Kuva: Leo Mechelinin kirjan sisäkansi. Klikkaamalla kirjan kuvaketta pääset lukemaan kirjan! (Photo © Juha Räty, kunniamme päivät -museo, Oulu)

 

Itse asiassa, Leo Mechelin siis perusti läheisen ystävänsä, vuori-insinööri Fredrik Idestamin, kanssa Nokia Ab:n em. vuonna 1871 ja siirsi myöhemmin koko yrityksen toiminnan Nokialle. Tälle Tampereen kyljessä olevalle paikkakunnalle rakennettiin mm. uusi puuhiomo. Idestamin hiomot ja Mechelinin hankkima Nokian kartano ja siihen kuuluva osuus Nokian koskesta siirtyivät Nokia-yhtiön omistukseen. Idestam erosi virastaan vuorihallituksessa ja siinä ohessa rahapajan johtajan tehtävästä ja omistautui kokonaan johtamaan Nokia Ab:ta.

Mechelin oli Idestamille tärkeä tuki pääomien ja rahoituksen hankkijana. Olihan Mechelin nainut vuonna 1865 Helsingin rikkaimman porvarin, kauppaneuvos Johan Henrik Lindroosin, tyttären Alexandra Elisabethin. Lindroosin kuolinpesästä tuli vuonna 1862 perustetun Suomen Yhdyspankin eli SYPin suurin osakkeenomistaja, joten Mechelinillä riitti varantoja Nokian pyörittämiseen eikä yhtiön tarvinnut anella kruunun apua!

Toimiessaan Nokian hallituksen puheenjohtajana vuosina 1898–1914 Leo Mechelin laajensi yhtiön toiminnan kattamaan myös sähkötekniikkaa vastoin yhtiön toisen perustajan, Idestamin, mielipidettä. Hiukan myöhemmin Nokia yhdistyi samalla paikkakunnalla toimineen Suomen Gummitehtaan ja Kaapelitehtaan kanssa, ja loppuhan onkin jo tunnettua historiaa: Nokia-yhtiön irrottautuminen Nokian Renkaista, kännyköiden voittokulku sekä suomalainen IT-teknologiateollisuus.

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty