Jalopeura               HISTORIAOSASTO     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

50 VUOTTA SITTEN

Ensimmäinen mikropiiri valmistettiin 12.9.1958

Nyt syyskuussa ja tarkemmin vielä 12. päivä tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta tuon ihmiskunnan yhden suurimman edistysaskeleen, mikropiirin, keksimisestä!

IC eli integroitu piiri syntyi, kun Texas Instrumentsin aloitteleva insinööri Jack Kilby rakensi 11 vuotta transistorin keksimisen jälkeen muiden työntekijöiden kesäloman aikana laboratoriossaan germaniumista 11 x 1,5 millimetrin kokoisen nauhan, joka sisälsi yhden transistorin, vastuksia ja kondensaattorin. Prototyyppi osoittautui toimivaksi siniaallon tuottamisessa oskilloskoopin näytölle.

Kilbyn keksinnön käänteentekevä idea oli kuitenkin se, että erillisten, yhteen juotettavien elektroniikkakomponenttien sijasta kaikki piirin komponentit muodostuivat samasta puolijohdemateriaalista.

Melko kapisen näköinen verme!

Kuva: Kilbyn mikropiirin prototyyppi, joka on noin puolikkaan paperiliittimen kokoinen (kuva vuodelta 1958)

Ensimmäisessä mikropiirissä oli vain viisi komponenttia, mutta se osoitti tekniikan toimivan. Tänä päivänä parhaissa mikropiireissä lähennellään jo miljardin komponentin rajaa, onpa se taidettu jo reippaasti ylittääkin (transistoreita ja passiivikomponentteja). Kilbyn prototyyppi (kuvassa yllä oikealla) aloitti siis nykyaikaisen elektroniikan voittokulun, joka merkitsi mm. elektroniputkiteknologian pikku hiljaa alkavaa alamäkeä ja päätymistä lähes pelkästään hifistien lempilapseksi. Tämä Kilbyn saavutus on käytännössä mahdollistanut kaikenlaisten kompaktikokoisten laitteiden, kuten kännykän, voittokulun. 

Kilby itse on todennut jossakin haastattelussa, että mikäli hän olisi tiennyt keksintönsä mullistavan maailman, hän "olisi saattanut tehdä siitä hieman siistimmän näköisen". Kerrottakoon vielä, että mikropiirit tulivat kaupallisille markkinoille verkkaisesti eli vasta vuonna 1961.

Integroidun piirin isänä tunnettu Jack Kilby kuoli 21.6.2005 Dallasissa hävittyään lyhyen taistelun syöpää vastaan. Hän menehtyi kotonaan 81 vuoden ikäisenä.

 

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty