Jalopeura               HISTORIAOSASTO     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

50 VUOTTA SITTEN

Aarne Tanninen Moskovan kirjeenvaihtajaksi 8.4.1958

Aarne Jaakko Olavi Tanninen syntyi Jämsässä 10.12.1931. Tunnetuksi meille kaikille hän lienee tullut viimeistään työskennellessään YLEN Washingtonin kirjeenvaihtajana vuosina 1981 -94 aina eläkkeelle jäämiseensä asti (muistattehan legendaarisen selostuslopetuksen: "Täällä Aarno Tanninen, Washington!") . Suomalaisten suosiota kuvastanee myös viihdetaiteilija Jope Ruonansuun lukuisat sketsit ja laulut´, joissa hän imitoi Aarne Tannista. Voineekin sanoa, että Tannisen äänen tuntevat kaikki, kasvot ovat tuntemattomammat.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Tanninen opiskeli valtiotiedettä Helsingin yliopistossa ja työskenteli sanomalehti Uudessa Suomessa kesätoimittajana. Päästyään lehden vakinaiseksi toimittajaksi 1958 hän sai heti samana vuonna nimityksen Uuden Suomen Moskovan-kirjeenvaihtajaksi. Läntisen sanomalehden oma toimittaja Moskovassa oli tuolloin aika harvinaista. Itse asiassa Aarno Tanninen oli toinen suomalainen sanomalehtikirjeenvaihtaja joka sai luvan työskennellä Moskovassa. Monissa lähteissä hänet mainitaan ensimmäiseksi, mutta Jarno Pennanen Kansanuutisista ennätti ennen häntä. Pennasen työnantaja toki edusti Suomen poliittisen kentän toista äärilaitaa.

Kirjeenvaihtajien ylläpitäminen oli tuolloin sanomalehdille erittäin kallista. Moskovaan mentiin silti mielellään (jos vain päästiin), sillä laaja kirjeenvaihtajaverkosto oli etuna kilpailussa, eikä kukaan kiistanalaistanut neuvostosuhteiden merkittävyyttä. Isoilla lehdillä oli toki varaa olla  menemättä niin halutessaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat lähti mukaan vasta Etykin vuonna 1975, kun "Suomen tapa" sellaista odotti

Mielenkiintoiseksi Tannisen työn teki varmasti Suomessakin harjoitettu omintakeinen ennakkosensuuri, josta joskus suomettumisenakin puhuttiin. Meidän kirjeenvaihtajiltamme poistettiin ennakkosensuuri kokonaan vasta vuonna 1961, mutta heidän hengentuotoksiaan luettiin toki punamusteisen täytekynän kanssa niin kotitoimituksissa kuin Tehtaankadun neuvostolähetystössä vielä kauan tuon vuoden jälkeenkin.

Tanninen vietti Moskovassa vuodet 1958 – 1963 ja avusti samalla Yleisradiota. Moskovan jälkeen hän toimi Uuden Suomen Lontoon-kirjeenvaihtajana vuosina1965 – 1969 ja sen jälkeen vuoden verran Uuden Suomen ulkomaanosaston päällikkönä.

Hän on naimisissa Sortavalasta kotoisin olevan lastenkirjailija ja kuvittaja Oili Tannisen kanssa. Oili Tanninen on saanut lukuisia tunnustuksia hyvästä työstään, mm. Topelius- ja Rudolf Koivu -palkinnot. Aarne Tanninen on itsekin toiminut myös kirjailijana, sillä hän on julkaissut muistelmateoksen Täällä Tanninen - reportterina neljässä maassa (1996). 

Tannisen perhe muutti vuonna 1958 Moskovaan Uuden Suomen nimitettyä Aarne Tannisen Moskovan-kirjeenvaihtajakseen. Moskovan jälkeen Tanniset asuivat Lontoossa ja Washingtonissa. Nykyisin he asuvat taas kotoisessa Suomessa Helsingin Kruunuhaassa.

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty