Jalopeura               URHO-KLUBI     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

 

UUSIVUOSI JA OIKEA PUKKI

Meillä Urholandiassa uudenvuoden tärkeimpiä tapahtumia nykyisin on paukkuvien valoilmiöiden tuottaminen kanssaihmisten ja silmälääkäreiden suureksi riemuksi. Alkujaan tämä tapa, siis ilotulittaminen, ei silmien puhkominen, on peräisin kaukaa Kiinan maasta. Siellä sen tarkoituksena oli muinoin karkottaa pahat ja riivaavat henget. Meillä kotomaassamme näitä ns. ilotulitteita saa ampua vain uudenvuodenaaton ja -päivän välisenä aikana iltakuudesta aamukuuteen (31.12. klo 18.00 -1.1. klo 06.00). Pahoja henkiä niillä ei enää karkoteta, mutta liian aikaisella tai liian myöhään jatkuvalla paukuttelulla ja postilaatikoiden räjäyttelyllä kylläkin nostatetaan pahaa henkeä :). Ilotulitteita saa muuten ostaa ja myydä 27.12. alkaen aina uudenvuodenaattoon asti. Yksinomaan pamahtavat riemupaukut, kuten mm. ns. kiinalaiset ja tykinlaukaukset, kiellettiin  joskus viime vuosikymmenen puolivälissä. Lisäksi  uudellevuodelle 2007 sovittiin pienten ja halpojen, ns. pikkupoikamallien, myynti lopetettavaksi, koska niistä ei ole juuri visuaalista iloa mutta sitäkin enemmän harmia vanhemmille, naapureille ja terveydelle. Kuitenkin tämä herrasmiessopimus rikkoutui monen ilotulitemaahantuojan kohdalla suuremman hyvän ja ilon eli rahanhimon takia, että silleen!

Pam, riks, raks ja poks! Onnea vuodelle 2008!

Monille koti- ja villieläimille uusivuosi on melkoisen kova paikka, sillä monetkaan eivät ole tottuneita paukutteluun ja välähdyksiin. Varsinkin pamahdukset tuntuvat rasittavan kotieläimiä suuresti.

Meidän Urholandian perinteiseen uuteenvuoteen ovat kuuluneet em. ilotulitusten lisäksi myös kansallisruoan eli nakkien syönti, ennustaminen tinaa valamalla ja toki monelle myös pikku napanterit. Uudenvuodenyönä ravintolat ovat täysinäisiä ja ohjelmaa ja tansseja järjestetään. Uudenvuoden perinteeseen kuuluu toki kaikille urhoille myös tasavaltamme ykkösnaisen uudenvuoden puhe!

Iloisessa itänaapurissamme uusi vuosi vastaa sanonkomamitä, noo sanotaan sitten: Urholandian joulua. Kukaan ei halua olla siellä silloin(kaan) töissä, minkä huomasi myös viimevuotisista iltauutisista; rekkajonot olivat lyhentyneet joulun ajan viidestäkymmenestä kilometristä sataan metriin. Kumma kyllä Venäjän tulli osaa toimia niin halutessaan (tai kun ei voi enää naapuria kiusata ilman oman itsensä kiusaamista).  Tämä herra Pakkasukko ( Дед Мороз ) tuo uudenvuodenlahjoja sinisissä tai harmaissa trikoissaan Lumitytön elikkäs Snegurotskan kanssa, ja ennen uutta vuotta kaupoissa on kuhinaa kuin Suomessa ennen joulua. Viime aikoina Pakkasukkokin on alkanut esiintyä suomalaisittain punaisessa nutussa. Ja jos nyt joku valopää siellä sanoo, että punainen Joulupukki on Amerikkalainen Coca-Cola-pukki, niin pitänee minun nyt sitten valistaa teitä, oi rakkaat lukijani, siitäkin  (huoh!):

Nykyinen "ameriikkalaisluukkinen" punainen, pömppömahainen valkoparta vanha ukki syntyi 77 vuotta sitten herran vuonna 1931, mutta ko. pukki syntyi todellakin Suomalaisten elikkäs Urholandiaanien voimin vastoin monien parempaa LUULOA. Alkujaan Ahvenanmaalaisperuinen taiteilija Haddon Sundblom ( Haddon Sundblom syntyi 22.6.1899 Michiganissa ja varttui Chicagossa. Hänen isänsä Karl Wilhelm muutti vuonna 1882 siirtolaisena Föglöstä Ahvenanmaalta USA:han. Sundblom kuoli vuonna 1976.) piirteli Coca-Colan joulumainoksia ja loi samalla omasta kotoisasta ruskeaturkkisesta joulupukistamme hieman värikkäämmän ja mainoksista paremmin erottuvan pukkihahmon, jota on sen jälkeen kutsuttu monissa piireissä Coca-Cola-pukiksi. Tämä uusi luomus on näytillä mm. Louvren taidemuseossa Ranskassa. Haddonin isä oli muuten Ahvenanmaan Föglöltä ja äiti länsinaapuristamme Ruotsista. Itse Haddon syntyi Michiganissa ja varttui sitten myöhemmin Chicagossa.

Jos otan, en aja! Eikun, limuahan tämä nyt vaan...

Kuva: Haddon Sundblomin joulupukki lelumaailmassa (kuva noviisi Markun ihmeellisistä varastoista, toim. huom.)

Tämä uusi pukki ensiesiintyi suurelle yleisölle herran vuonna 1931 useiden suurten amerikkalaislehtien sivuilla hiukan ennen joulua. Siis jopa National Geographissa!  Esikuvana Sundblomin pukille oli hänen pirtsakka vanhemman puoleinen ystävänsä Lou Prentiss. Myöhemmin pukki sai lisäpiirteitä taiteilijasta itsestään, samoin muista Pohjoismaalaisista.

Jopa tämän vuoden, eikun vuoden 2007 joulupostimerkki olikin hiukan erilainen kuin tavallisesti. Posti esitteli siinä sen ihka oikean suomalaisen joulupukin, jonka ahvenanmaalainen Haddon Sundblom on luonut! Tässä kuva tuosta kuuluisasta postimerkistä:

Hou, Hou...eikun Onkos täällä kilttejä lapsia?

 Aluksi Haddon aikoi seurata isänsä jalanjälkiä rakennusalalla, mutta onneksi hän pian päätti kuitenkin omistautua taideopinnoille. Niinpä Haddon  avasi kuin avasikin 1920-luvulla mainosateljeen Chicagossa. Hänen palveluksiaan käytti tuolloin moni yritys erilaisissa mainostehtävissä. Mutta sitten vuonna 1931 häntä pyydettiin tekemään täysin erilainen joulumainos Coca-Cola -yhtiölle. Haddon päätti jostakin syystä muuttaa siihen asti vaatimattoman näköisen, harmaa- tai ruskeaturkkisen joulupukin ulkonäköä. Hän loi tämän pelottavankin näköisen vanhan hahmon sijaan iloisen, punaposkisen ja valkopartaisen "vanhan ukin". Tämän myötä hän loi uuden pysyvän joulun symbolin.

 Jatkossa Haddon tekikin sitten joka jouluksi uuden joulupukkiversion. Viimeisen joulupukkinsa Haddon kynäili Coca-Colalle joskus 1960-luvun puolivälissä. Mutta Coca-Cola -pukin perinteet elävät yhä ja kuvia käytetään edelleen myös noissa virvoitusjuomamainoksissa ja jopa limupulloissa. Tämän vuonna 2007 julkaistun ahvenanmaalaisen joulupostimerkin kuva (kuva yllä) on siis Haddon Sundblomin piirtämä. Joulupostimerkin eli virallisesti Julpost 07, arvo on 0,55 €. Postimerkkiä voitiin käyttää joulutervehdysten postittamiseen Ahvenanmaalla, Manner-Suomeen ja Ruotsiin rajoitetun ajan marras- ja joulukuussa 2007. 

Kiinassa vuodenvaihe on silloin, kun aurinkomme on siirtynyt Aquariuksen eli Vesimiehen tähtikuvioon. Tämä tapahtuma on talvipäivänseisauksen ja kevätpäiväntasauksen välillä. Vuosilukua ei lasketa tietystä tapahtumasta, vaan vuodet seuraavat toisiaan kuudenkymmenen vuoden jaksoissa. Vuosien nimet määräytyvät ”taivaallisen kannan” ja ”maallisen haaran” merkkien yhdistelmistä.

Meillä kristityillä vuosi vaihtuu eri aikana kuin juutalaisilla tai islaminuskoisilla. Juutalaisilla vuosi vaihtuu syyspäiväntasauksen tienoilla. Heidän muinaisten kertomustensa mukaan maailma luotiin 7.10. vuonna 3761 eKr. laskettuna juliaanisen kalenterin mukaan se, siis. Kristillisessä perinteessä uusivuosi on muun muassa Jeesuksen ympärileikkaamisen muistopäivä. Islamilaisessa maailmassa ajanlasku aloitettiin 16. päivänä heinäkuuta vuonna 622, jolloin profeetta Muhammedin sanotaan paenneen Medinasta.

Ja älkäähän lopuksi unohtako valehdella itsellenne taas kerran perinteiseen tyyliin vuoden vaihtuessa uuteen ja parempaan! Lupauksia tehdessäänhän moni meistä on itselleen prikulleen yhtä rehellinen kuin tyypillinen poliitikko ennen vaaleja äänestäjilleen!

Hyvät vuodenvaihteet teille kaikille, pitäkäähän suojalasit silmillä ja korkki tiukasti kiinni pullonsuussa, jos paukutella aiotte! Ja tietysti parempaa ja komiampaa Uutta Vuotta 2008!

Aatostelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

Miettimisen aihetta antoi jälleen kerran UJ eli Urho Juha

 

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty