Jalopeura               HISTORIAOSASTO     Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

50 VUOTTA SITTEN

 

20.9.1957

Jean Sibelius kuolee Järvenpään Ainolassa 

Johan Julius Christian Sibelius syntyi 8.12.1865 Hämeenlinnassa. Hänen etunimensä olivat tuolloisille kanssaihmisille hiukkasen vaikeita, joten häntä kutsuttiin yleisesti "virallisella" Jean tai vielä kansanomaisemmalla Janne-nimellä (kotipiirissä). Hänen tyylisuuntansa voidaan sanoa olleen kansallisromantiikan.

Tiesittekö muuten, oi te kunnioitettavat kansalaisemme, että yksi kaikkien aikojen eniten suomessa Teosto-maksuja "tienanneista" muusikoista on siis tämä urhojen Urho, eli Jean Sibelius? Esimerkiksi vuonna 2004 hänen perillisensä kuittasivat noin 1,5 miljoonaa euroa tekijänoikeusmaksuja edesmenneen sukulaisensa teoksista, joka olikin tuonna vuonna suurin kuitattu teostomaksu Suomessa (lähde: Helsingin Sanomat).
 Eikä rahan tulo lopu vielä kotvaseen aikaa, sillä nykyisen käytännön mukaan teostomaksut lakkaavat juoksemasta vasta 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen; tässä tapauksessa siis vasta vuonna 2027! 


Kuva: Sibeliuksen Jannella oli aito Urho-look! (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Voidaan hyvin perusteluin todeta, että Sibelius on varmasti kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä ja lisäksi Suomen kansallissäveltäjä. Asiantuntijoiden mukaan hänellä on perusteltu asema yhtenä Pohjoismaiden kolmen tunnetuimman säveltäjän joukossa; Carl Nielssen (Tanska) ja Edvard Grieg (Norja) ovat samalla jalustalla hänen kanssaan.

Sibelius tuotti useita suurhittejä, kuten "Valse Triste", "Finlandia" sekä erittäin suositun, 1900-luvun levytetyimmän viulukonserton.

Sibelius tapasi aikanaan myös muita maailman kuuluisuuksia, kuten Anton Brucknerin, Hugo Wolfin ja Johannes Brahmsin. Näitä hemmoja hän näki mm. Berliinissä ja Wienissä, joissa Janne jatko-opiskeli klassista musiikkia 1800-luvun loppupuolella. Toisaalta täällä kotomaassamme hän kuului Nuorsuomalaisten ryhmään yhdessä silloisten julkimoiden Akseli Gallen-Gallelan, Pekka Halosen, Juhani Ahon, Eero ja Arvid Järnefeltin sekä mm. Eino Leinon kanssa. Muuten, useat edellä mainituista sankareista muuttivat jossakin elämänsä vaiheessa asumaan saman järven rannalle Jannen kanssa, nimittäin Tuusulanjärven ääreen. Janne rakensi sinne oman kotinsa vuonna 1904.  "Helsingissä kaikki laulu kuoli minussa", totesi Sibelius myöhemmin. Muutto Tuusulanjärven Ainolaan takasi Sibeliukselle ihanteellisen työskentely-ympäristön koko loppuelämäksi.
Jyhkeä Ainola

Kuva: Sibelius vietti loppuelämänsä Järvenpäässä luonnon keskellä hiljaisuudessa, rakastamassaan Ainolassa
 (Photo © Juha Räty, JR-Studio)

Jokunen sana suvusta sitten. Jannen isä oli Christian Gustaf Sibelius, joka toimi kaupunginlääkärinä Hämeenlinnassa. Isä kuoli lavantautiin herran vuonna 1868. Jannen äiti oli taasen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Pyhäjoen rovastin tytär Maria Charlotta (o.s. Borg). Jannella, kuten häntä kotioloissa nimitettiin, oli kaksi sisarusta: isosisko Linda Maria (1863–1932) ja pikkuveli Christian (1869–1922).

"Vesipisaroita" (Vattendroppar) on hänen ensimmäisekseen nimetty, alakouluikäisenä tehty impressiotyyppinen sävellys viululle ja sellolle. Muuten, tiesittekö, että Jannellakin oli ihan oma "bändi"? Linda soitti siinä pianoa ja Christian selloa.

Palattuaan Suomeen vuonna 1891 Sibelius jatkoi Wienissä aloittamansa Kullervo-sinfonian säveltämistä. Kullervon kantaesitys vuotta myöhemmin oli Sibeliuksen koko uran suurimpia voittoja. Kullervossa  kuultiin ensimmäistä kertaa Sibeliuksen oma sävelkieli, joka oli samanaikaisesti sekä kansallista että universaalia. Kullervosta lähtien suomalainen musiikki alkoi vapautua saksalaisten esikuvien vähäverisestä jäljittelystä.

Pian tämän jälkeen Jean Sibelius avioitui Järnefeltin siskon, Ainon, kanssa 10.6.1892. Jannelle siunaantui kaikkiaan kuusi lasta, kaikki tyttäriä. Häämatkansa tämä sankarimme teki kuin tekikin Itä-Suomeen, nimittäin Lieksaan, Lieksan Kolille, Ilomantsiin ja Korpiselälle. Voimmekin siis näin huomata, että tuo sadunhohtoinen Lieksa kimalteli jonkinasteisena kultamaana myös Jannemme silmissä. Samaan aiheeseenhan Markku Pölönen palasi 115 vuotta myöhemmin Lieksa-elokuvassaan! (Kannattaa muuten käydä katsomassa, toimituksemme kävi ja ihastui! toim. huom).

Sibeliusta käytettiin myös lähes häikäilemättä Suomen hyväksi. Tästä eräänä esimerkkinä jenkkilässa 1939 julkaistu postimerkki, jossa oli Sibeliuksen kuva ja teksti "I need your help". Toisena esimerkkinä mainittakoon se, että häntä pyydettiin julkaisemaan kirjoitus, jossa amerikkalaisia ja brittejä vedottiin ymmärtämään Suomen ratkaisu sotia Saksan rinnalla. Niinpä ei olekaan ihme, että tämä "valtiomiehemme" saikin syntymäpäivinään muun muassa lahjasikareja Winston Churchilliltä ja USA:n presidentti Harry S. Trumanilta.

 Sibelius kuoli 91:n vuoden korkeassa iässä aivoverenvuotoon vuonna 1957. Hän sai poistua keskuudestamme kotonaan 20.9. lähes yhtä aikaa Heino Kasken kanssa (säveltäjä).
Sibeliuksen hautapaikka Ainolan puistossa Järvenpäässä

Kuva: Ainolassa sijaitseva hautapaikka.
 (Photo © Juha Räty, JR-Studio)

Tiesittekö muuten, että Sibelius on edelleenkin ainoa suomalainen, jonka kuoleman vuoksi YK:n yleiskokous on viettänyt hiljaisen hetken. Puheenjohtaja Sir Leslie Munro lausui muistosanat: "Sibelius kuului koko maailmalle. Musiikillaan hän rikastutti koko ihmissuvun elämää." Sibelius haudattiin valtion kustannuksella rakastamansa Ainolan puutarhaan. Samassa hautapaikassa, lähellä Ainolan savusaunaa vehreässä puistikossa, lepää pronssipaaden alla myös hänen rakastettu Aino-vaimonsa.

 

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty