URHO-KLUBI   

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

"Euroopan Unioni 50 vuotta 25.3. vai 9.5.2007?"

Tuolla klubimme AJANKOHTAISTA -palstallahan kerromme aina vuosittain oikean päivämäärän kohdalla kaikista Urholandian tärkeimmistä tapahtumista, kuten nyt myös tästäkin tapahtumasta Eurooppa-päivästä (linkki tässä) kertovan artikkelin yhteydessä. Mutta tässä asiaa näistä Unionin 50-vuotissynttäreistä:

Eurooppa-päivä on vuosittain 9. toukokuuta Euroopan Unionin jäsenmaissa vietettävä merkkipäivä, jolloin tänä vuonna vietetään myös Euroopan Unionin 50-vuotissynttäreitä. Euroopan Unioni voidaankin katsoa syntyneeksi siis itse asiassa jo 9.5.1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin puheella. Tällä "julistuksellaan" hän yritti saada Euroopan maita perustamaan yhteisen elimen maiden hiili- ja terästuotannon hallinnointiin. Tämä johti viisaiden immeisten arvailujen mukaan myöhemmin laajempaan yhteiseurooppalaiseen yhteistyöhön ja jopa Euroopan Unioniin. 25.3.1957 kuusi Euroopan maata allekirjoittikin Roomassa Euroopan yhteisön perustamisasiakirjan, ns. Rooman Sopimuksen, joka on virallisesti Euroopan Unionin synty!

Edellä olevasta siis voittekin te, oi lukijani,  päätellä ilman suurempia älynlahjoja, että Euroopan Unioni täyttää tänä vuonna joko 50 vuotta 25.3. ja juhlat ovat "muotosyistä" 9.5. ja/tai itse asiassa Unionin voidaan ajatella täyttävän 9.5.2007 peräti 57 vuotta! Tämähän on vähän niin kuin jollakin vanhalla suomalaisen elokuvan ikäneidolla, joka täyttää jo kymmenennen kerran 29 vuotta! Kummia nämä EU-herrojen murheet ja puuhat! 

Molskista,  toteileepi:

 perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            

Sivusto © Juha Räty