Jalopeura               URHO-KLUBI      Leijona ja Eugen Schauman

Arvoisat kansalaiset!

Kära medborgare!

HISTORIAOSASTO

PANKAKOSKEN KIRKKO 50 vuotta


Lieksa, jonka kaupunginosa Pankakoski on, on vanha kaupunki, perustettu vuonna 1652 kreivi Pietari Brahen toimesta. Kaupunkina Lieksa ei saanut kovinkaan kauaa jatkaa, vaan se menetti kaupunkioikeutensa pian Pietari Brahen kuoleman 1681 jälkeen jo vuonna 1688. Tuolloin kaupungin nimenä oli Brahea ja asukasluku suurimmillaan 350 asukasta. Lieksan kaupunkioikeuksia vastusti ja ne pikku hiljaa vei tuolloisen Käkisalmen läänin, jonka alaisuuteen Brahea joutui 1681, kuvernööri Piper. Lieksa jatkoi elämäänsä edellä mainitun kylmän kylvyn jälkeen kylänä.

 Kauppalaksi Lieksa muutettiin vuonna 1936 ja suurimmillaan paikkakunnan asukasluku oli vuonna 1960, jolloin asukkaita oli 26.855.

Seurakuntana oli ennen vuotta 1973, jolloin Lieksasta tuli uudestaan kaupunki, Pielisjärven seurakunta. Yksi Lieksaa lähimmistä kylistä oli nimeltään Pankakoski, joka on nykyisin yksi Lieksan kaupunginosista. Vuonna 1958 Pankakoskella oli 161 omakotitaloa, joista 116 oli Pankakosken kartonkitehtaan alueella. Tehtaan omistaja rakennutti asuntojen lisäksi kyläläisten viihtyvyyttä ja henkistä elämää varten julkisiakin rakennuksia, esim. koulun, tanssilavan, kirjaston ja osuuskauppoja. Myös uuden kirkon rakennuttamiseen Pielisjärven seurakunnan Pankakosken asukkaille ja tehtaan työntekijöille tehtaalla oli suuri vaikutus.

Pankakosken seurakunnan työkeskuksen suunnitteli arkkitehti Veijo Martikainen herran vuonna 1961. Työkeskuksen (kirkko kuuluu tähän kokonaisuuteen) rakentamiseen päästiinkin jo samana vuonna eli kesällä 1961 ja rakennus luovutettiin käyttöön vuotta myöhemmin kesällä 1962. Pankakosken työkeskuksen vihki Kuopion hiippakunnan piispa Olavi Kares lokakuun 28. päivänä 1962.

Kirkko saa pintaansa valkeaa väriä  Apupoika Asko vuonna 1962
Kuva: Pankakosken kirkkotyömaata toukokuussa 1962.
 Vasemmanpuoleisessa kuvassa "Jaska" Malinen, oikeassa kuvassa apupoika Asko.
Kuvat suurenevat klikkaamalla
(Photot © Kunniamme Päivät -museo, JR-Studio. Kuvat on  ottanut Martti Räty)

Kirkkorakennuksen lisäksi rakennusryhmään kuului aidattu sisäpiha, kellotorni ja kolme huoneistoa käsittävä asuntorakennus. Työkeskusrakennuksen pohjapinta-ala on 400 m2 ja asuinrakennuksen 200 m2. Rakennusten yhteistilavuus on n. 5200 m3. Pääurakoitsijana toimi Rakennusliike Antikainen Lieksasta ja aliurakoitsijoina Vesijohtoliike Huber Joensuusta ja Lieksan Sähkö Oy. Kirkon maalaamisesta huolehti maalarimestari Martti Räty, jolla oli töissä tuolloin mm. ensimmäisessä yllä olevassa kuvassa näkyvä maalari Jaakko "Jaska" Malinen, maalari Erkki Mustonen ja apupoika Asko (toisessa kuvassa). Enso-Gutzeit Oy lahjoitti 0,88 hehtaarin suuruisen tontin työkeskusta varten.

Kirkkosalissa on 118, seurakuntasalissa 90 ja kerhohuoneessa 25 istuinpaikkaa. Nämä kaikki tilat saatiin yhteiskäyttöön liikkuvien väliseiniensä ansiosta. Kun mukaan luettiin vielä urkuparvi, mahtui tiloihin yhteensä noin 300 henkeä. Kirkkosalin punahonkaiset penkit valmisti Ovila Oy, saarnatuolin ja alttarin Pankakosken tehdas.

Kirkkosalin kanssa samassa tasossa ovat keittiö ja sakaristo. Pohjakerroksessa ovat kerhohuoneet harrastustoimintaa varten.

Nyt vuonna 2012, lauantaina syyskuun 16. päivänä kirkossa juhlitaan sen 50-vuotissynttäreitä. Enää ei kirkko ole loistonsa aikain tavoin jokapäiväisessä käytössä, vaan siellä pidetään Jumalanpalveluksia suunnilleen kerran kuussa ja ainoastaan kesäaikaan.

12 äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat.

 

Ajattelun aihetta antoi perustajajäsen UJ

 

<-Paluu HISTORIA-osaston pääsivulle                            Sivusto © Juha Räty